Od začátku programu ČSOB rozdělila po celé republice už více než 38 milionů korun. V každém z 15 regionů (Praha je rozdělena na dvě části) soutěží čtyři žadatelé. Tři vybrala odborná porota, čtvrtému udělila tzv. divokou kartu veřejnost. Nyní se všichni finalisté, které postupně představujeme na stránkách Deníku, snaží získat co nejvíce finančních prostředků od veřejnosti. Vybraná suma totiž určí i výši příspěvku od banky.

„Do finále se opět probojovala řada zajímavých a lokálně prospěšných projektů. Jsem rád, že díky programu ČSOB pomáhá regionům můžeme opět zaktivizovat drobné dárce a svým dílem přispět k rozvoji filantropie v Česku,” říká Petr Hutla, vrchní ředitel a člen představenstva ČSOB.

Senioři budou mít pohodlnější matrace
Senioři budou mít pohodlnější matrace

Kaple v polích

Letos na jaře získaly největší podporu projekty Záchrana kostela v Nových Domcích u Rozvadova, FELITI – pomáháme udržet rovnováhu v přírodě, Na čerstvém vzduchu pod střechou a Šťastný vodicí pes.

I podzimní kolo ale nabízí řadu kvalitních prospěšných projektů. Celkem se jich přihlásilo 226. V lokalitě Ústecký kraj se o finanční příspěvek uchází tyto: Záchrana výklenkové kaple Staré Verneřice, Pojďte do toho s námi!, Když hlad bolí! a Linka bezpečí ve třídě.

Prvním je Římskokatolická farnost Jeníkov s projektem Záchrana výklenkové kaple Staré Verneřice. Ta byla vybudována v roce 1833 a stojí opuštěná uprostřed pole v místech bývalé obce Staré Verneřice. Musela ustoupit těžbě hnědého uhlí a v současnosti není zapsanou nemovitou kulturní památkou.

„Objevení kapličky, uprostřed polí, obsypané kamením sesbíraným z polí a zničenou sochou, z níž zůstal pouze sokl zapuštěný ve zdi, bylo mimořádným zážitkem. Je to jediný pozůstatek obce, mající neskutečný duchovní rozměr v krajině přeorané lidskou činností a mnoha lidskými osudy,” říká Marek Dunda z farnosti Jeníkov. Ta chce opravit podstavec, udělat novou fasádu, opravit střechu a oplechovat atiku.

ROZHODNĚTE I VY
- Hlasování o divokou kartu probíhalo do 22. listopadu 2019 na webových stránkách csobpomaharegionum.cz.
- Následuje finále, ve kterém se v každém kraji utkají 4 projekty.
- Od ČSOB získá každý region 150 000 Kč.
- Výše příspěvku se odvíjí od úspěchu projektu u veřejnosti (50 000 Kč za první místo, 40 000 Kč za druhé místo, 30 000 Kč za třetí místo a 25 000 Kč za čtvrté místo).
- Finanční dary pro vybraný projekt může veřejnost posílat od 9. Prosince 2019 do 6. Ledna 2020.
- 14. ledna 2020 budou známy konečné výsledky.