Je mezi nimi například společnost Starlife ze středočeské Hostivice. „V oblasti prodeje potravinových doplňků se negativní dopady projevily na vstupu, kdy převážná část produkce pochází z USA a Číny, tedy dvou nejpostiženějších zemí na světě, což se samozřejmě projevilo na uzavření některýc dodavatelských firem,“ píše společnost ve své žádosti o moratorium. Mimochodem, jejím majitelem je exdesetibojař Robert Změlík.

Restaurace Forman v Mariánských horách, 25. května 2020.
Čtvrtina restaurací zůstala po karanténě zavřená. Lidé mají stále strach

A není ve svém postupu sama. O moratorium, tedy ochranu před věřiteli, požádala i brněnská společnost MDV-Import, provozující obchody s obuví, jež kvůli jejich uzavření přišla na čas o příjmy. „Negativní vliv nastalé situace je mimořádný a bez ochrany prostřednictvímmimořádného moratoria nebudeme schopni situaci překlenout,“ uvádí.

Obě společnosti se žádostí o moratorium uspěly podobně jako pražská společnost Matlok provozující na Hradčanech restauraci Kuchyň.

Výhody moratoria 

Právě možnost požádat v souvislosti s dopady koronaviru o mimořádné moratorium se ukazuje jako cesta, kterou se firmy často vydávají. „Vytváří časové okno tří až šesti měsíců, ve kterém mohou restartovat svůj byznys, odvrátit exekuce a prodej zastaveného majetku,“ konstatoval v souvislosti s ním nedávno Michal Žižlavský, vedoucí insolvenční sekce České advokátní komory.

Přesto ale některé firmy volí jinou cestu. Třeba společnost Cup Vital, zprostředkovávající služby turistům, požádala o vyhlášení úpadku. „Nelze očekávat obnovení spolupráce s hlavním obchodním partnerem dlužníka, pro nějž poskytuje služby cestovní kanceláře,“ uvádí.

Provozovnu otevřelo také kadeřnictví Wella v Jičíně. Kadeřnice pracovaly za štítem a v rouškách.
Konec kolapsů. Kadeřníci odložili štíty a prozradili, co lidé nejvíce požadují