"Vnitřní prostory v pondělí otevřelo prakticky stejné množství restaurací jako v pátek. To znamená, že k provozovnám, které už vydávaly jídlo a pití s sebou, nikdo další nepřibyl. Je tak možné, že čtvrtina restaurací už vůbec neotevře," upozornil Igor Třeslín, ředitel společnosti Storyous. "Současné průměrné denní tržby se pohybují pouze na úrovni 62 procent v porovnání s únorem," dodal.

Restaurace - Ilustrační foto
Další pomoc pro restaurace: tisíce obědů a milión piv budou pro hosty zdarma

Jeden z důvodů, proč restaurace vykazují nízké zisky, je obava hostů navštěvovat restaurace. "Z našich průzkumů vyplývá, že až třetina lidí má kvůli strachu z nákazy koronavirem obavy chodit do restaurací," komentuje získaná data z restaurací Igor Třeslín.

Dodržení hygienických standardů

Právě z toho důvodu vznikl společný projekt společností Restu, Makro a Storyous – Bezpečná restaurace. Ten sdružuje podniky, které se zavázaly dodržovat předepsané hygienické standardy, jako je například vzdálenost minimálně jeden a půl metru mezi stoly, vyznačený prostor pro čekání hostů nebo také možnost bezkontaktní platby. Samozřejmostí je dezinfekce míst po každém hostovi, ochrana personálu a pravidelné měření teploty.

Vyhledávač společnosti Restu od 20. května umožňuje ve svých aplikacích a na webu filtrovat ty restaurace, která tato pravidla dodržují.

Lockal U Jelena je připraven na zákazníky. Jeho provozovatelé Hanka Smékalová a Radek Geier věři se vrátí štamgasti a přijdou i turisté.
Jdeme na jedno. Majitele restaurace drželi v době koronaviru nad vodou kamarádi