Lidé v Krušných horách, podél koryta řeky Ohře nebo okolo vrchů Českého středohoří vytváří s velkou dávkou poctivosti a píle řadu domácích výrobků, které zahání hlad, nudu i nemoci. Aby našli svoje místo na trhu i v konkurenci velkoprůmyslového zboží, pomáhají jim na cestě za zákazníky certifikáty regionálních značek. Nové žádosti o jejich přidělení se přijímají v těchto dnech.

V současné době Asociace regionálních značek zaštiťuje v Ústeckém kraji čtyři různé značky regionálních produktů Poohří, Krušnohoří, České středohoří a Česko-saské Švýcarsko. Výrobců, kteří je mají, je 150. „Vyrábí slané i sladké dobroty, nechybí ani nápoje včetně několika druhů piv, víno, originální suvenýry a také zážitky,“ vyjmenovává příklady ředitelka Destinační agentury Dolní Poohří Libuše Novotná Pokorná.

Certifikát Poohří regionální produkt získala například možnost stát se na víkend ovčákem na statku Oblík u Loun pod stejnojmenným vrchem
Produkty i zážitky z Poohří získaly regionální certifikaci

Svého kroku zaregistrovat výrobek rozhodně nelitují. „Máme větší možnosti, kde produkty nabízet, protože asociace pořádá velké množství akcí, a také máme hned zpětnou vazbu,“ říká ředitelka Moštárny Louny Erika Myšíková.

Logo Poohří regionální produktZdroj: OHK LounyPodle včelařky Martiny Staňkové z Března u Chomutova pomáhá značka více oslovit zákazníky. „Když jsme s medy začali, panovala zrovna aféra s šizenými medy. Certifikát, který zaručuje i kvalitu a zpracování místních surovin, k nám zákazníky nalákal, protože hledali alternativu k obchodům, které neměly jejich důvěru,“ popisuje Staňková.

Živnost nebo jen koníček

Pravidla pro certifikování výrobků nejsou složitá. „Výrobek by měl určitě mít nějaký podíl ruční práce, regionálních surovin a vztah k místu, odkud pochází,“ popisuje Hana Dufková z MAS Severozápadní Krušnohoří. „Není podmínkou mít výrobu jako živnost, stačí, když je to váš koníček, kterému se častěji věnujete,“ doplňuje.

Regionální výrobky si nacházejí stále více příznivců. U některých se jejich výroba stala dokonce turistickou atrakcí.
Značku Regionální výrobek Českosaského Švýcarska má 26 produktů

Na podání žádosti je teď nejvhodnější čas. „Výrobci, poskytovatelé služeb či organizátoři z regionu podél řeky Ohře mají čas do 19. března,“ říká ředitelka agentury Pokorná. Tvořivci z Krušnohoří mají čas do 31. března. České středohoří přijímá žádosti až do 10. května, Česko-saské Švýcarsko termín teprve upřesní.