Chcete podnikat? Začněte v Lounech.

Pro byznys jsou tam totiž nejlepší podmínky v Ústeckém kraji.

Tvrdí to alespoň průzkum prestižního ekonomického časopisu.

Město Louny zaznamenalo výrazný úspěch v soutěži Město pro byznys, kterou pořádá týdeník Ekonom. Zatímco loni se Louny umístily až na desáté příčce, letos se vyšvihly na první místo. Na druhém místě se umístila Kadaň a na třetím místě Děčín.

Další města z regionu, Žatec a Podbořany, se umístily na šestém, respektive osmém místě. Celkem bylo v Ústeckém kraji hodnoceno šestnáct měst.

Průzkum říká, že Louny jsou nejlepším místem pro podnikání. Za úspěchem stojí především nadprůměrné výsledky v testu komunikace mezi úředníky a podnikateli, nadprůměrný rating hospodaření radnice, spokojenost podnikatelů s pracovním trhem. „Mezi nejlépe hodnocená kritéria patřil přístup veřejné správy a cenové podmínky. Speciální průzkum mezi místními podnikateli ukázal celkovou spokojenost s jejich působením v této lokalitě,“ píše se ve zprávě.

Cenu převzala v úterý tajemnice Renáta Čapková a vedoucí ekonomického odboru Romana Krameriusová.

Mnohem lépe než před časem se prý podniká v Žatci, město si polepšilo oproti loňskému roku o deset příček, loni skončilo na chvostu hodnocených měst. Podbořany si polepšily o jedno místo.

Žatečtí úředníci uspěli v testu elektronické komunikace, zapůsobila také úřední sobota. Cílem celorepublikového srovnávacího výzkumu je každoročně nalézt místo s nejlepšími podmínkami pro podnikání. Dle padesáti kritérií, která jsou rozdělena do šesti základních oblastí – podnikatelské prostředí, kvalita lokality, přístup veřejné správy, situace na pracovním trhu, cenové podmínky a telefonický průzkum mezi podnikateli. Celorepublikové pořadí 205 českých a moravských měst bude vyhlášeno v září.