Téměř každý třetí Severočech přiznává, že si svůj život neumí představit bez mobilního telefonu. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti Vodafone. Lidé navíc přiznávají, že jsou na mobilních telefonech závislí.

„Nevypínám ho ani v noci, jsem na něj zvyklá,“ přiznává třeba Michala Dvořáková z Děčína. „Připadala bych si bez něj jako odstřižená od světa.“ Pokud by o svůj mobil náhle přišli, 60 procent Severočechů by se rázem ocitlo bez svých kontaktů. Jen sedm procent z nich si totiž veškeré kontakty zálohuje jinde než v mobilu.

Mobil je nejvíc telefonním seznamem

Mobilní telefon nejčastěji používáme jako telefonní seznam (85%), budík (81%) a komunikátor (78%). Čtyřicet procent Severočechů uvedlo, že jim mobil usnadňuje život. 15 procent ho použilo při řešení zdravotních problémů. „Mobilní telefon může zachránit i život, rodiče mohou mít pod kontrolou svoje děti,“ říká ústecká psycholožka Irena Mládková.

Podle ní je ale mobil pro spoustu lidí náhražka, protože neumí komunikovat jinak. „Pro někoho je telefon zkrátka nutnost, je až nezdravé, jak se mobily používají, ale je to trend,“ dodává. Mobilní telefony navíc hrají stále významnější roli v partnerských vztazích. „Do smsky lidé napíší věci, které by jinak neřekli,“ myslí si Mládková.

Telefon také jako seznamka

Více než 30 procent Severočechů se díky mobilu také seznámilo se svým posledním partnerem, a 22 procentům pomáhá v partnerských vztazích. Jenže to může mít i opačné účinky. „Divili byste se, kolik existuje případů, kdy byla nevěra odhalena kvůli mobilnímu telefonu,“ říká sexuolog Radim Uzel. „Radím jedno – pokud někdo udržuje mimomanželský vztah, měl by okamžitě mazat všechny smsky, to je to největší nebezpečí,“ dodává s tím, že nejlepší prevencí je věrnost. Podle Uzla se prozrazení nevěry kvůli textovým zprávám stalo doslova epidemií. „Lidé se chodí často radit, co mají dělat. Ale i u smsek by mělo být zachované listovní tajemství – ve slušné rodině si lidé přece neotevírají dopisy,“ uzavírá Uzel.