Provoz pivovaru byl během let rozšiřován, v roce 1911 prošly zásadní přestavbou varna a prostor šrotovny, přibyl také jeden z komínů, které jsou dnes v areálu celkem tři. V roce 1948 byl objekt znárodněn a začleněn do podniku Severočeské pivovary. Poté se výroba piva centralizovala do velkých měst a pivovar byl k 1. lednu roku 1968 uzavřen. Tuto smutnou událost dodnes připomíná nápis na jedné z vnitřních stěn schodiště „Vůl Vojta zavřel pivovar 1. 1. 1968“.

Rychvald. Majitel penzionu U Smetany Petr Smetana.
Historie hospody v Rychvaldu sahá do roku 1897. Dnes je doba zlá, říká majitel

Poté přešel areál pivovaru pod správu státního statku, kterému sloužil k hospodářské činnosti jako sklad zeleniny, brambor, ovoce nebo řepy. Později byl v objektu dokonce provozován autoservis, diskotéka, bazar nábytku i pěstírna žampionů. Nedochovala se ani původní technologie – měděná varna i ostatní zařízení bohužel skončily v místní sběrně.

Zdevastovaný a chátrající areál koupil v roce 2013 novoborský podnikatel Jiří Jakoubek s cílem obnovit zde tradici výroby piva. Společně s Viktorem Tkadlecem, který má dlouholeté zkušenosti s vařením piva a pivovarským provozem, a za pomoci řady dalších spolupracovníků a odborných firem byla zrekonstruována výrobní část pivovaru a vybudována pivovarská restaurace.

Inspirace přírodou

Pivovar byl slavnostně otevřen v sobotu 29. listopadu 2014 a od prosince stejného roku je v provozu také restaurace Sladovna. Už po necelém roce od zahájení rekonstrukce tak mohl na podzim 2014 sládek Miloš Hrabák uvařit první várku spodně kvašeného světlého ležáku Klíč, který nese jméno podle čtvrté nejvyšší hory Lužických hor. Poté následovaly další várky, nejen dvanáctky, ale i desítky Luž (nejvyšší hora Lužických hor) a osmičky Sklář (sklářství v oblasti dominovalo a skláři při práci pili nejčastěji nízkostupňová piva).

Ve Vinařství Spielberg občas dojde na zajímavá setkání. Na snímku zleva: kardiochirurg Jan Pirk, majitel vinařství Jaroslav Javornický a zpěvák Jožka Šmukař.
Vinařství Spielberg v Archlebově slaví 20 let. Chystá oslavu i novinky

„Začínali jsme se třemi světlými pivy, vyráběnými klasickou technologií spodního kvašení. V průběhu roku jsme sortiment doplnili o světlou jedenáctku Hvozd v reakci na požadavky našich zákazníků. Hvozd jako jediné pivo vyrábíme filtrované. A do sortimentu jsme také zařadili polotmavou třináctku, která byla poprvé uvařena na Velikonoce jako sváteční pivo a dnes ji už máme ve stálé nabídce. Je oblíbená i u zákazníků z Německa, kteří tato tmavší piva vyhledávají,“ uvedl ředitel pivovaru Tkadlec s tím, že další novinkou, která svůj název také převzala od vrcholu Lužických hor, je Lužický Kulich 12°. Na čepu i v lahvích si pak můžete dát také Žitnou 13°.

Vyšší ambice

„Nabídku služeb rozšířila i zrekonstruovaná pivovarská Stodola, která je v provozu především v létě a je hostům k dispozici pro nejrůznější oslavy, firemní večírky nebo svatební hostiny. V červenci 2018 byl v patrech nad restaurací Sladovna, v prostorách bývalé sýpky pivovaru, vybudován hotel Kleis,“ řekl dále Tkadlec.

Hostinec Staré nádraží. Na snímku provozovatelé David a Nikola Ulrychovi.
Hostinec jako cesta do minulosti. Ze Starého nádraží je středobod Petřkovic

V rámci celkové obnovy areálu je podle něj plánována i rekonstrukce uličního křídla na pivovarskou prodejnu, ve spodním patře vznikne pivnice, která rozšíří kapacitu restaurace. Připravována je také revitalizace rozsáhlého pozemku s rybníky a přilehlého dubovo-borového háje.

„Pivovar Cvikov má ambici nejen vyrábět pivo prvotřídní kvality, ale stát se i kulturním a společenským centrem českolipského regionu,“ dodal Tkadlec.