Úřady v regionu zatím nezaznamenaly žádný nápor o výpisy z bodového konta. Přitom jenom z něj se řidiči dozvědí, jak se jim hromadí body a zda jim hrozí ztráta řidičského průkazu. Třeba v Děčíně od dubna do konce července zaznamenali pouze jedinou žádost o vydání výpisu. Jinde je zájem jen o trošku vyšší. „V poslední době jsou to asi čtyři žádosti týdně,“ uvedl Václav Groulík z tiskového oddělení Magistrátu Ústí nad Labem.

Získat výpis je snadné – stačí zajít na úřad obce s rozšířenou působností a o výpis požádat. Poplatek činí 15 korun v případě, že člověk nemá žádný záznam. Pokud ho má, platí třicet korun, výjimečně i více. Žádat lze ale pouze v místě trvalého pobytu. Samotné odbavení je většinou krátké. „Děláme ho na počkání. Když se klient vrátí k přepážce s vyplněnou žádostí a s účtem o zaplacení správního poplatku, má ho již připravený,“ uvedla mluvčí Mostu Alena Sedláčková.

Někde ho lidé dostanou druhý den. Údaje ve výpisu jsou aktuální, někdy tam může být zaznamenaný již přestupek například s předešlého dne, doba od spáchání přestupku do jeho zapsání se pohybuje kolem týdne. Ministerstvo dopravy uvažuje dát záznamy o trestných bodech na internet, aby lidé nemuseli na úřady. „Nebráníme se tomu, koncem srpna na tom začneme pracovat. Jde o to, vymyslet podobný systém jako je třeba internetové bankovnictví,“ říká mluvčí Ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Podle něj je totiž důležité, aby systém nešel zneužívat. Každý řidič by tak měl mít svoje heslo, jenže v Česku je 6,5 milionů řidičů a zřízení databáze bude podle Hanzelky administrativně náročné. Uvažuje se také o možnosti, že údaje na internetu budou mít jen zájemci.