Zájem lidí kupovat byty do osobního vlastnictví roste. Byty v Ústeckém kraji totiž patří k nejlevnějším v republice. Mezi městy ale existují cenové rozdíly, které mohou dosáhnout až několika stovek tisíc korun.

Nejdráž je v Litoměřicích, Děčíně a Ústí

Nejdražší byty jsou v Litoměřicích, Děčíně a v některých lukrativních čtvrtích v Ústí nad Labem. Naopak nejlevnější jsou v Mostě. „Je tam vysoká nezaměstnanost a nízká koupěschopnost obyvatel,“ říká ústecký realitní makléř Zoltán Modrózcki. „V Litoměřicích jsou roviny, není tu žádná chemie, průmysl, a je to blíže k Praze,“ vysvětluje důvody dražších bytů.

Pro srovnání: zatímco garsonku v Litoměřicích lidé koupí v průměru za 500 tisíc, v Ústí za ni dají 300 tisíc. Za tyto peníze, a často ještě za méně, lze koupit v Mostě byt o velikosti 2+1. „Nabídek bytů je v Mostě dost, lidé je prodávají i soukromě, ne přes realitní kanceláře,“ říká mostecká realitní makléřka Miluše Vondráčková.

Nejvíc "letí" 3+1

Největší zájem je o byty ve starých zástavbách o velikosti 3+1. Lidé mají zájem kupovat je do osobního vlastnictví. Někteří je ale kupují ze spekulativních důvodů, aby je mohli pronajímat. Jiní čekají, že cena bytů poletí ještě vzhůru, což v kraji ročně bývá o asi 10 procent. Lidé, kteří nemají dostatek peněz v hotovosti, si berou hypotéky, nebo úvěry. Jenže v tom případě si nemohou koupit družstevní byt, tím se totiž za úvěr ručit nedá. „Vyřízení úvěru trvá asi tři týdny,“ říká Marián Klein z Děčína, který pracuje pro stavební spořitelnu. Podle něj by si lidé kupující byt měli dát pozor, aby byl čistý, bez zástavy a bez dluhů a bez právních vad. Na katastru nemovitostí by si měli zjistit, zda byt skutečně patří tomu, kdo ho prodává.