Současně také udělili jak v celé České republice, tak i v samotném Libereckém kraji víc pokut. „V Libereckém kraji jsme provedli celkem 917 kontrol. Spolu s Ústeckým krajem to bylo dohromady téměř 3 tisíce kontrol kvality potravin. Pokut bylo v obou krajích uděleno 320,“ upřesnil tiskový mluvčí inspekce Ivo Klemeš.

V předchozím roce provedli inspektoři v Libereckém kraji celkem 728 kontrol, tedy o dvě stě méně. V obou krajích udělili 175 pokut. Inspekce nejenže v loňském roce provedla více kontrol, ale také řešila více stížností od občanů. Nejčastěji zkoumali kontroloři maloobchodní síť, tedy především samotné obchody. Často se také zaměřovali na samotný proces výroby potravin a jeho nezávadnost. Dále zjišťovali, v jakých podmínkách bývají potraviny uskladňovány ve velkoskladech a zda nedochází k jejich kontaminaci nežádoucími bakteriemi například i během přepravy.

„Obecně platí, že sankce se pohybují od desítek tisíc až po stovky tisíc korun,“ zdůraznil mluvčí inspekce. „Rád bych upozornil také na to, že uveřejněná statistická čísla představují výsledky ze zaměřené a cílené kontroly. Nemohou tedy vypovídat o zdravotní bezpečnosti a kvalitě všech potravin,“ dodal. V roce 2006 uložila inspekce v celé republice přesně 11 086 zákazů prodeje potravin.

Zákazy se týkaly především potravin živočišného původu – mléčných výrobků, drůbeže, králíků, vajec, masa, masných výrobků a ryb. Vysoký počet uložených zákazů postihl také čokoládu a cukrovinky, a dále i pekařské výrobky. Pokut uložili inspektoři v celkové výši 32 442 100 korun. V porovnání s rokem 2005 stoupla výše sankcí přesně o 19 282 600 korun. „Nejvíce pokut uložila inspekce prodejcům, kteří se pokoušeli nabízet potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti a umisťovali je při prodeji neodděleně od ostatních. Postihy neminuly i obchodníky, kteří nabízeli potraviny s prošlým datem použitelnosti,“ vysvětlil Ivo Klemeš. Inspektoři pokutovali také případy, kdy prodejci dali do obchodní sítě klamavě označené potraviny, anebo nedodržovali hygienické předpisy při prodeji potravin.