Řada škol v Ústeckém kraji totiž vypsala druhá kola přijímacích řízení. Nejvíce volných míst nabízejí tradičně učební obory. Naopak třeba gymnázia už jsou skoro plná, i když i tady se najdou výjimky.

Děti si ale musí pospíšit – řada termínů pro podání přihlášky v druhém kole je do konce června. „Problém není v tom, že by byl nedostatek dětí, ale děti mohou dát v prvním kole jenom jednu přihlášku. Když se nedostanou tam, kam chtějí, jsou tu druhá kola,“ říká Josef Liška, vedoucí učitel odborného výcviku Střední školy Pohoda v Litoměřicích.

 

2. a 3. kolo

Budoucí studenti si mohou podat v prvním kole jednu přihlášku na střední školu školy poté vypisují druhá, a někdy i třetí kola pro studenty, kteří se v prvním kole nikam nedostali nejvíce volných míst nabízejí učební obory.

 

Kde tedy mají děti ještě šanci? Posledních pět volných míst nabízí všeobecné Gymnázium Podbořany. Poslední termín podání přihlášky je ale ve čtvrtek 21. června. Další volná místa nabízejí odborná učiliště, a to prakticky napříč celým krajem. Například Střední odborné učiliště služeb v Kadani nabízí volná místa v oborech: prodavač, krejčí, automechanik či autoelektrikář. Posledním termínem podání přihlášky je 4. červenec.

I ostatní odborná učiliště nabízejí řadu volných míst – na výběr jsou obory zahradník, truhlář, kuchař, číšník, servírka, zámečník či obráběč kovů. Některé školy budou vypisovat ještě třetí kolo. Někde mají děti čas přihlásit se ještě koncem srpna. Paradoxní přitom je, že právě o absolventy učebních oborů je na trhu práce v současné době největší poptávka.

„Je to tak, školy produkují dost žáků, kteří přitom chybí na trhu práce. Většinou jdou dělat něco jiného,“ říká Liška. Podle úřadů práce v kraji firmy nejvíce hledají vyučené lidi. Práci snadno najdou zedníci, zámečníci, obraběči kovů, soustružníci, tesaři či kuchaři. „Vyučených je dostatek, ale jen čtvrtina z nich dělá po škole opravdu to, co se vyučila,“ uvedla nedávno Zoja Franková z Národního ústavu odborného vzdělání. Najít práci v Ústeckém kraji je přitom problém. Přestože i tady lidí bez práce ubývá, regionu v počtu nezaměstnaných stále patří v Česku první místo.