Šanci získat příslib pro své budoucí uplatnění mají studenti Fakulty výrobních technologií a managementu ústecké univerzity UJEP. Zítra se tu koná takzvaný Den kariéry.

Možnost vytvořit si reálnou představu o kariéře

Fakulta ho pořádá pravidelně každý rok. „Je to příležitost pro studenty vytvořit si reálnější představu o své budoucí profesní kariéře, pro podniky samotné je to možnost vytipovat si budoucí absolventy,“ uvedla mluvčí univerzity Jana Šiková s tím, že podniky mají o tuto tradiční akci stále větší zájem.

I proto mají kvůli nabitému programu na prezentaci pouze patnáct minut. I pak ale mohou se studenty mluvit. Podle univerzity by Den kariéry měl studenty motivovat ke studiu. „Mezi našimi absolventy nejsou nezaměstnaní. Den kariéry navíc pořádáme ve spolupráci s podniky, kam naši studenti chodí na praxi,“ říká proděkan pro studium Jaroslav Zukerstein.

Studenti se mohou zástupců podniků ptát na vše, co je zajímá – především pak na své uplatnění, vykonávání praxe či na realizaci bakalářských a diplomových prací. Den kariéry totiž mohou studenti využít i k tomu, aby se s podniky domluvili na svém případném budoucím zaměstnání. Od podniků mohou získat i stipendium, a to až v řádech několika desítek tisíc korun ročně. Ústecký kraj se potýká s nedostatkem vysokoškolsky vzdělaných lidí. V regionu jich žije méně než pět procent; po dokončení školy odchází za vyšší mzdou jinam, většinou do Prahy. Den kariéry je jedním z motivačních nástrojů, jak vysokoškoláky v regionu udržet.