Představte si, že jdete k novému zaměstnavateli zúčastnit se výběrového řízení, a na této cestě vás přitom jako doprovod provází státní úředník. To není vtip, ale nová služba, kterou nabízí Institut trhu práce. Jde o novou, podpůrnou službu na snížení nezaměstnanosti.

Do práce s doprovodem

Projekt, který funguje i v jiných zemích, zatím běží v pěti krajích České republiky. Jedním z regionů je také Ústecký kraj. „Úřady práce díky projektu začnou pracovat podle nových metodik, které zvýší individuální péči uchazeče o zaměstnání,“ uvedla vedoucí projektu Alena Jungová. Jinými slovy – úředník z úřadu práce dovede uchazeče o práci přímo do firmy, kde se koná výběrové řízení.

Tím to ale nekončí – následně bude spolupracovat se zaměstnavatelem po dobu, než se uchazeč na nové zaměstnání adaptuje. Úředníci na něj zkrátka budou dohlížet. Podle Jaroslava Lejčka z ústeckého úřadu práce není na takovém postupu nic odsouzeníhodného. „Představte si, že někdo nemá práci dva roky. Postupně tak ztrácí důvěru sám v sebe, je nesmělý. Je problém umístit tyto lidi přímo,“ říká Jaroslav Lejček s tím, že doprovod působí zároveň jako ochrana uchazeče.

„Firma si tak na něj nic nedovolí. Máme zkušenosti, kdy se firmy chovají k některým uchazečům, které k nim pošleme, podivně,“ dodává. O tom, kdo si doprovod „zaslouží“, rozhodují na úřadu práce proškolení odborníci. Onou doprovodnou osobou může být například zprostředkovatel práce, který má nezaměstnaného uchazeče na starosti.

Některým firmám to nevadí

Podle Lejčka doprovod funguje i v Ústeckém kraji. „Pracovníci úřadu se zúčastňují výběrových řízení zaměřených na obsazování volných pracovních pozic,“ dodal Lejček.

Odmítavě se k úřednímu doprovodu nestaví ani některé společnosti. „Sice se mi to zatím nestalo, ale neviděl bych to špatně. Ani bych takového člověka s doprovodem nehodnotil špatně, nijak ho to v mých očích neznehodnocuje,“ říká Karel Vodička, ředitel společnosti ČSAD Slaný.

Doprovod může působit ještě jiným způsobem. Někteří lidé se totiž u výběrových řízení schválně nesnaží místo získat, protože se jim nechce pracovat. Teď ale budou pod dohledem.