Ústecký kraj se letos bude prezentovat na celkem 17 veletrzích. Z toho jsou 4 domácí, ostatní probíhají v zahraničí. Cílem prezentace je přilákat do Ústeckého kraje co nejvíce turistů. Zástupci kraje tvrdí, že region má co nabídnout. Podle zástupce hejtmana Radka Vonky nejsou některá historická a pamětihodná místa v kraji turistům známa. „A my to musíme změnit,“ tvrdí Vonka.

Většina letošních veletrhů cestovního ruchu již proběhla – zbývají poslední čtyři, a to ve Varšavě, Jekatěrinburgu, Londýně a Lipsku. Do ruského Jekatěrinburgu se zástupci kraje a podnikatelů vydají letos vůbec poprvé, stejně jako se poprvé účastnili veletrhu Slovakiatour v Bratislavě.

A proč zrovna Rusko a Slovensko? „Zaznamenali jsme zvýšený zájem klientů z Ruska a Slovenska o pobyty na severu Čech,“ uvedl František Janačík z tiskového oddělení kanceláře hejtmana. Podle statistik počet zahraničních turistů mířících do regionu nepatrně vzrostl. Podnikatelé, kteří se chtějí na veletrzích také prezentovat by podle Janačíka měli se svou nabídkou oslovit Odbor regionálního rozvoje, oddělení cestovního ruchu. Účast kraje na letošních veletrzích cestovního ruchu je ze 75 % hrazena z prostředků Společného regionálního operačního programu Evropské unie. Celkové náklady letos činí 4400 tisíc korun, loni to bylo 2,5 milionu.