Nová podoba živnostenského zákona totiž ruší živnostenské listy a koncesní listiny. Kdo bude chtít podnikat ve více oblastech, vystačí si s výpisem ze živnostenského rejstříku. Odpadne tak úmorné pobíhání po úřadech, papírování a v neposlední řadě podnikatelé ušetří i za poplatky. Za jeden živnostenský list je třeba zaplatit poplatek tisíc korun.

Méně papírů, více možností

„Čím méně papírování, tím lépe,“ říká ekonom Miroslav Ševčík z Liberálního institutu. „Bude to nejen méně papírování, ale také se otevřou lepší možnosti podnikat. Spousta lidí dosud nemohla,“ upozorňuje Jaroslav Kunc z mosteckého Úřadu práce. Pokles nezaměstnanosti podle něho nehrozí, ale mezi podnikateli se zvýší konkurence. „Znám spoustu vysokoškoláků, kteří si třeba chtěli vydělávat čepováním piva u sjezdovek. Jenomže nemohli, neměli na to, paradoxně, vzdělání v oboru,“ říká Ševčík.

To by mělo také odpadnout – existovat bude pouze jediná živnost, a to volná. Případy, kdy podnikatel musel mít více živnostenských listů, odpadnou.

Šance pro mladou krev

Studenti, kteří nemají praxi a chtějí začít co nejdříve podnikat, mají z návrhu také radost. Pokud chtěli podnikat v nějakém řemesle, museli mít praxi. Jenže to by teď mělo také odpadnout. „Pro mladé, kteří chtějí podnikat, je to výrazná podpora. Přáli bychom si, aby do podnikání nastoupila mladá krev,“ vzkázal z Paříže Bedřich Danda, předseda Sdružení živnostníků a podnikatelů ČR.

Počty mladých podnikatelů totiž rok od roku klesají; v Ústeckém kraji je jich mladších 21 let jen kolem sedmi set. I Danda vítá snížení administrativní zátěže – podle něj zbude živnostníkům více času na vlastní činnost. Dosud ji ztráceli papírováním. Další výhodou bude, že podnikatelé už nebudou muset na svůj příslušný živnostenský úřad. Pokud někdo podniká v Praze a přitom má trvalý pobyt v Ústí, musel dosud žádat na živnostenském úřadě v Ústí. A i to odpadne.