V České republice se v poslední době objevila spousta uměle vytvořených solných jeskyní. Jedna z nich vznikla i v Lounech. Za měsíc provozu ji navštívilo kolem 800 zájemců.

„Více chodí ženy než muži, ale i pro ně je solná jeskyně vhodná. Za měsíc provozu našich služeb využilo sedm set až 800 lidí. Pobyt v jeskyni je vhodný pro všechny věkové skupiny klientů, včetně starších 1,5 roku a těhotných žen. Před kůrou je nutné se objednat,“ uvedl Marcel Chládek, manažer jeskyně.

Děti mohou do jeskyně také

„Pro nejmenší návštěvníky s maminkami jejich pobyt dle možností soustřeďujeme do určitých hodin. Připravíme jim podmínky pro jejich hry. Děti mohou využít připravených hraček nebo se mohou zaposlouchat do pohádek a písniček,“ uvedl M. Chládek.

Klima v jeskyni prospívá zdraví

Klima solné jeskyně působí pozitivně na různé zdravotní problémy. „Pobyt v solné jeskyni působí podpůrně i preventivně při onemocnění či zdravotních problémech, jakou jsou horní a dolní cesty dýchací, dermatologické potíže, srdečně-cévní onemocnění, únavy a další. Využití je také významné pro sportovce,“ vysvětlil M. Chládek.

Celá místnost je vybudována, jak už název napovídá, hlavně ze soli. „Stěny a podlaha jeskyně jsou vybudovány ze solí z Pákistánu a doplněny vodopády s proudící vodou, ve kterých je výhradně sůl z Mrtvého moře. Lidé leží na polohovacích lehátkách,“ přiblížil M. Chládek. Podle něj je vzduch v jeskyni nasycený ionty jódu, vápníku, hořčíku, sodíku a dalšími stopovými prvky. „Kůra trvá 45 minut. Vlhkost v jeskyni je 60–75% při teplotě 20 až 22 stupňů.

Vládne přítmí a klid

V jeskyni je tlumené osvětlení a hraje tichá relaxační hudba. „Lidé si mohou odložit v přilehlé šatně svrchní oděv. Do jeskyně vcházejí v běžném oblečení, co mají na sobě. Doporučuji bavlněné oblečení s dlouhým rukávem. Do jeskyně si nazouvají návleky,“ poznamenal M. Chládek. Ke zlepšení zdravotního stavu dochází po několika procedurách. „Jsme tu s kolegyněmi již popáté a cítím se lépe. Lépe se mi dýchá,“ řekla Anna Radovská z Loun.