Výstavba obří továrny jihokorejské společnosti Nexen v průmyslové zóně Triangle se blíží. Společnost Nexen Tire Corporation Czech s.r.o., která chce u Žatce vyrábět pneumatiky, odevzdala Ministerstvu životního prostředí ČR dokumentaci pro posouzení vlivů na životní prostředí. Udělala tak další významný krok na cestě k nové továrně, zároveň zahájila přípravu dílčích projektů pro územní rozhodnutí.

„Předběžné výsledky ukazují, že realizace továrny Nexen Tire je v dané lokalitě přijatelná a výroba pneumatik nezpůsobí významné změny životního prostředí v okolí," uvedl prezident společnosti Nexen Tire Corporation Czech s.r.o. Kyu – Uk Kim.

Továrna má stát v dostatečné vzdálenosti od citlivých ekosystémů i obytné zástavby, hodnoty hluku v okolních obcích budou výrazně podlimitní, stejně tak pachové látky budou u nejbližší zástavby v koncentracích o několik řádů nižší, než je čichový práh. Stavba vznikne na ploše bývalého letiště, takže si nevyžádá zábor zemědělské půdy. Společně o tom informovaly Ústecký kraj, vlastník zóny Triangle, a státní agentura CzechInvest, která ze stará o zahraniční investice v ČR.

Přemístění chráněných druhů

„Před zahájením prací bude nutné jen běžné přemístění některých chráněných druhů. Samotná továrna pak bude disponovat nejnovějšími technologiemi pro snížení emisí a také propracovaným systémem hospodaření s dešťovou vodou," píše se v tiskové zprávě.

Kdy přesně výstavba továrny začne, není přesně stanovené. Záležet bude právě na tom, kdy bude ukončen proces posuzování vlivu stavby na životní prostředí a kdy společnost Nexen získá ostatní potřebná povolení. Mohlo by to být na přelomu letošního a příštího roku. V takovém případě by Nexen zahajoval zkušební výrobu na začátku roku 2018, měsíce před tím by nabíral zaměstnance do výroby.

V Žatci se budou vyrábět pneumatiky pro osobní a lehká nákladní vozidla. Do poloviny roku 2020 by v továrně Nexenu u Žatce mělo pracovat nejméně 1000 zaměstnanců, výhledově až 2300.

Korejská Nexen Tire Corporation zvažovala pro umístění investice více než 50 lokalit v Maďarsku, Polsku, na Slovensku nebo jinde v České republice. Průmyslovou zónu Triangle v Ústeckém kraji nakonec vybrala především kvůli dobré dopravní a technické infrastruktuře, příznivé pořizovací ceně pozemků a kvalifikované pracovní síle.