Desítky tisíc kusů elektroniky měsíčně vyrobí japonští investoři v průmyslové zóně Triangle na Žatecku. Výrobní kapacita navíc ještě poroste, stejně jako počet lidí, kteří v největší krajské zóně pracují.

Šance na práci

Zatímco společnost IPS Alpha, která začala s náborem dříve, už má masový nábor za sebou, Hitachi největší vlnu přijímání nových lidí plánuje na příští rok. IPS Alpha nyní zaměstnává 1 100 lidí, do konce roku by to mělo být 1 350 pracovníků, z toho je stodvacet THP pracovníků. „Od počátku celého projektu je o práci v IPS Alpha obrovský zájem. V naší databázi evidujeme více než sedm tisíc uchazečů o zaměstnání, čili se dá říct, že si můžeme uchazeče vybírat,“ tvrdí Gabriela Benešová z IPS Alpha s tím, že společnost upřednostňuje uchazeče s praxí ve výrobním závodě.

Technické vzdělání je výhodou, ale ne nutností, stejně jako chuť pracovat. Vysoké požadavky nemají ani v Hitachi. „Stačí nám základní vzdělání, preferujeme zkušenost z výroby, práci na směny a montáže. Velkou výhodou je elektrovzdělání,“ uvedla Luba Vyletelová z Hitachi s tím, že společnost nyní zaměstnává asi 300 lidí. Konečný počet by se nakonec měl zastavit na čísle dva tisíce.

Výroba roste

Po skončení zkušební výroby začaly japonské společnosti elektroniku doslova chrlit. IPS Alpha denně vyrobí pět tisíc kusů LCD panelů, což je měsíčně asi sto tisíc. „Výroba bude postupně ještě vzrůstat. Podle plánované křivky bychom na konci letošního a začátkem příštího roku měli dosáhnout výkonu sedm tisíc panelů denně,“ uvedla Benešová s tím, že se chystá také novinka – FHD panely o velikosti 37. Výrobu bude zvyšovat i Hitachi.

„Výrobní kapacita je osmdesát tisíc kusů měsíčně, ale v dalších letech očekáváme nárůst,“ uvedla Vyletelová. Hitachi vyrábí LCD televizory a používá výrobky od IPS Alpha. Ta své LCD panely dodává také do poboček ve Velké Británii, v Polsku a Indonésii. Další míří třeba do Turecka. Hitachi dodává výrobky nejen do Evropy, ale třeba do Afriky. Dostupné jsou i v Česku.