Sedm a půl tisíce lidí by v roce 2022 mělo pracovat v průmyslové zóně Triangle na Žatecku. Tedy za předpokladu, že se naplní současné plány tamních investorů. A většinou jejich záměry závisí na tom, jak se v nejbližších letech bude vyvíjet automobilový průmysl. Právě z tohoto oboru totiž většina investorů v zóně Triangle je.

V zóně nyní pracuje v osmi továrnách zhruba dva tisíce lidí. Jejich počet od roku 2011 stále roste. Zatímco na konci roku 2011 tamní továrny zaměstnávaly 754 lidí, předloni to bylo 833 a v závěru loňského roku 1493. V polovině letošního roku za prací do Triangle už dojíždělo 1768 lidí. Vyplývá to z údajů krajské organizace SPZ Triangle, jež se o zónu stará.

Roste počet továren i pracovních míst

Rozvoj zóny Triangle zabrzdila světová finanční krize z roku 2008, v důsledku které uzavřely své továrny u Žatce společnosti Hitachi a Panasonic. O zaměstnání přišlo zhruba 1500 lidí. V poslední době se ale počet zaměstnanců v Triangle zvyšuje, roste i množství továren. „Je reálný předpoklad, že do roku 2022 v zóně Triangle bude pracovat 7678 osob," uvádí organizace SPZ Triangle. Toto číslo vychází ze současných plánů investorů. Tím největším by měl být v roce 2022 jihokorejský Nexen, který oznámil, že chce ve zmíněném roce při výrobě pneumatik zaměstnávat 2300 lidí. Továrnu v zóně Triangle by měl stavět v letech 2015 až 2016, se zahájením provozu se počítá v roce 2018.

Velký nábor zaměstnanců chystá také společnost Grammer, která chce do své haly, kde dříve vyráběl obrazovky a televize Panasonic, soustředit výrobu autosedaček a dalšího vnitřního vybavení aut z celých Čech. U Žatce chce zaměstnat dva tisíce lidí. Za osm let má být třetím největším investorem, alespoň co se týká počtu zaměstnanců, společnost JC Interiors Czechia. Ta ve zmíněném roce 2022 plánuje zaměstnávat 1200 lidí. Nyní v „žatecké" továrně na výrobu dveřních výplní a plastových palubních desek pro automobilový průmysl pracuje přes sedm set lidí. V příštím roce chce na západním okraji zóny svou továrnu postavit španělská společnost Gonvarri.

Celková rozloha zóny Triangle je 364 hektarů. Volná plocha pro příchod nových investorů je 131 hektarů. S některými se o příchodu do zóny u Žatce jedná.

Infoblok