Desítky nezaměstnaných lidí v okrese Louny zamířily v prvních lednových dnech na úřad práce. Kvůli světové finanční krizi ale zároveň ubývá i volných pracovních míst, takže práce se jim bude i hůře hledat.

Rozhodující pro vývoj situace na trhu práce bude první čtvrtletí letošního roku. Už teď je ovšem jasné, že se nedá očekávat pokles nezaměstnanosti, jako tomu bývalo v předešlých měsících.

„Bez práce jsem už měsíc, dělal jsem sezonní činnosti venku. Naposledy jsem jezdil jako traktorista. Teď se bojím, že kvůli finanční krizi práci neseženu,“ svěřil se v pondělí v Lounech čtyřiapadesátiletý Josef Jupa. „Současná situace není dobrá. Sama se setkávám se spoustou lidí, kteří o práci přišli. Mají strach, že místo neseženou,“ doplnila jeho přítelkyně Růžena Kyjacová, která ho na Úřad práce v Lounech doprovodila.

Nejvíce lidí zamířilo na úřad práce právě v pondělí. „Větší nápor lidí jsme tento den očekávali. Uchazeči chodí vždy nejvíce právě na začátku měsíce. Hodně práce mají v Podbořanech. V Žatci v dopoledních hodinách přišlo více než dvacet uchazečů a v Lounech kolem třiceti. Další desítky nezaměstnaných přišly v průběhu odpoledne,“ uvedl ředitel Úřadu práce Louny Vratislav Pražák.

Propouštět se bude dál

Úřad práce bedlivě sleduje personální plány a strategie firem působících v lounském okrese. Většina společností, které jsou krizí ohroženy, tedy z oblasti automobilového a elektrotechnického průmyslu, prozatím zastavila nábor nových zaměstnanců nebo omezila výrobu. „Podniky v prvé řadě začaly propouštět agenturní zaměstnance. Končí také lidé, kteří měli nebo mají pracovní smlouvu na dobu určitou, nebo byli ve zkušební lhůtě. Některé firmy také využívají vyplácení náhrady mzdy právě z důvodu nedostatku zakázek,“ pokračuje V. Pražák.

Propouštět se bude i dál, volných míst bude ubývat. „Očekáváme, že počet nezaměstnaných v prosincové i lednové statistice o několik stovek naroste. Nezaměstnanost poroste hlavně na Podbořansku,“ dodal V. Pražák.

Jednou z firem, která začala propouštět jsou také Cihelny Kryry, kde během měsíce přijde o práci 49 pracovníků dělnických a technických pozic. Na vině je stále klesající odbyt výrobků. Propouští také Animo Žatec.