Zvyšující se nezaměstnanost se projevila i v hodnocení dostatku vhodných pracovních sil. Zvyšující se počet kvalitních pracovníků hodnotí kladně 43 %, skoro o 8 % více než vloni. „Nejvíce se zvyšuje spokojenost v lokalitách s rostoucí nezaměstnaností. V důsledku útlumu výroby se do měst vrací taktéž lidé, kteří přišli o práci v regionech, kam za prací odešli. V takovéto situaci se mohou stávající zaměstnanci bát o práci, více si jí váží a pracují lépe,“ sdělil Michal Kaderka z agentury Bison & Rose, která je pořadatelem srovnávacího výzkumu Město pro byznys.

Ústecký podnikatel Miroslav Junek ze společnosti Nocturno Invest, podnikající v oblasti nemovitostí, průzkum bere s rezervou. „Podnikám ve středu města Ústí, kde pobídky města pro střední a menší podnikatele prakticky nejsou. Kontrolní úřady se chovají tak striktně, že kontrola, která by měla spíše pomoci ve vzájemné komunikaci a sladění podmínek v provozování živnosti, je trestající, demotivující,“ postěžoval si Miroslav Junek.

Mírně roste spokojenost podnikatelů se spoluprací s úřady práce, a to z 52,8 na 53,6 %. Zajímavým faktem je, že stoprocentní spokojenost panuje u firem s více jak 250 zaměstnanci a čím méně má firma zaměstnanců, tím je spokojenost s úřadem prací nižší. „Vysvětlením může být vyšší motivace nezaměstnaných pracovat pro velké firmy, ale i menší porozumění pracovníků úřadu práce požadavkům menších firem,“ dodává Michal Kaderka.

S tím souhlasí i podnikatel Junek. „Spolupráce s úřadem práce je dobrá, protože nezaměstnanost stoupá a lidé se i sami ptají po práci. Čili šance získat pracovníky je daleko vyšší, než v minulých letech,“ komentoval to ústecký podnikatel.

Vloni si na silné konkurenční prostředí stěžovalo v Ústeckém kraji 63,8 % podnikatelů, letos jen 59,7 %. „Problémy se získáváním zakázek u některých firem zvyšuje optimismus u těch podnikatelů, kteří mají vybudovanou stálou síť klientů a lepší kapitálové rezervy, které mohou firmě pomoci překonat těžké období,“ vysvětluje Michal Kaderka.

Junek ovšem tvrdí, že konkurenční prostředí je velmi silné. Vidí jak podnikatelé mají strach, že pokud nebudou mít svojí firmu v některém z velkých paláců, které v Ústí vznikají, nebo v dokončovaném Foru, nebudou viditelní a budou proto v pozadí. Mají prý tendenci se přestěhovat do nově vznikající megastavby a opouštějí menší objekty. Vytvářejí tak nepříznivou situaci pro majitele menších domů, kteří udržují své objekty z nájemného obchodů. Naopak nadšený byl z průzkumu krajský radní Petr Benda: „Myslím, že je to důsledek týmové práce, jež zavládla ve vedení kraje po příchodu sociální demokracie. Nemůžeme ale usnout na vavřínech, situaci je třeba dál zlepšovat.“