Zemědělci na Žatecku letos nemají problém se zajištěním dostatku lidí pro jarní práce ve chmelnicích. Nedostatek sezonních pracovníků byl v posledních letech v tomto zemědělském oboru velkým problémem.

„Stěžejní pro vývoj chmele je zejména jarní zavádění a především v minulých dvou letech měli chmelaři problémy se zajištěním dostatečného počtu pracovníků pro tyto práce. Letos se však zatím pěstitelům daří, pravděpodobně také kvůli ekonomické krizi, pracovníky pro jarní práce zajistit a u řady podniků je již první fáze zavádění ukončena,“ sdělil Zdeněk Rosa ze Svazu pěstitelů chmele ČR.

Zajištění sezonních pracovníků patřilo dlouhodobě k hlavním problémům pěstování chmele v České republice. Sezonní pracovní síly jsou v pěstování chmele potřeba ve dvou obdobích.

Hlavním a nejnáročnějším obdobím z pohledu pracovních sil jsou jarní práce, které spočívají především v zavěšování a zapichování chmelovodičů a zejména zavádění chmele. Tyto práce probíhají zhruba od poloviny dubna do poloviny května. Vzhledem k vývoji počasí v průběhu dubna se vegetace a tím i jarní práce ve chmelnicích letos dostaly do předstihu jednoho až dvou týdnů v závislosti na poloze chmelnic.

Druhým obdobím, kdy chmelaři potřebují sezonní pracovníky, je sklizeň chmele. Na sklizni chmele je zaměstnáno v Česku zhruba pět tisíc lidí, na jarní práce je to třikrát víc. Jedná se vždy o krátkodobé práce, které musí být provedeny v daném termínu. V posledních letech tuto činnost zajišťovaly ve velké většině brigádníci ze zahraničí. „Dostupnost a cena pracovní síly budou hrát v budoucnosti dále rozhodující roli při pěstování chmele v České republice,“ upozornil Z. Rosa.

Chmel v České republice podle aktuální statistiky Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského pěstuje 135 zemědělců, z čehož je 91 na Žatecku. Zbytek na Úštěcku a na Tršicku.