Téměř dva tisíce vloupání do bytů a chat každoročně registruje severočeská policie. Lidé ochranu svých bytů totiž často podceňují – přitom často stačí investovat jen několik tisíc korun.

Dokud vás nevykradou, bezpečnost opomíjíte

„Dokud vás nevykradou, nepřiznáte si, že by se to mohlo stát právě vám,“ říká Alena Romová z litoměřické policie s tím, že většina lidí má na dveřích stále jen obyčejné zámky, které dokáží otevřít i méně zkušení zloději. Kvalitní bezpečnostní zámky se přitom dají podřídit již za několik tisíc korun.

Hitem se ale stávají elektronické zabezpečovací systémy s napojením na centrální pulty. „Lidé si většinou sami navrhnou, jaké zabezpečení chtějí. Nejlevnější systémy se dají pořídit již za šest tisíc korun, ale takové považuji za dětskou hračku,“ říká Jiří Dovrtěl z Teplic, jehož firma se zabezpečováním objektů zabývá.

Pozor na falešné poplachy

Levné systémy podle něj často spouští falešné poplachy. Kvalitnější systémy se podle Dovrtěla dají pořídit za cenu kolem 15 tisíc korun; pokud chtějí lidé kombinaci senzorů umístěných na dveřích a také být ve chvíli, kdy se s dveřmi do jejich bytu něco děje, informováni mobilním telefonem, zaplatí přes dvacet tisíc korun.

Ochrana ale může vyjít i dráž, například za zajištění čtyř místností, dveří, garáže, instalaci tísňového tlačítka, napojení na centrální pult a připojení na telefon si některé firmy účtují až 40 tisíc korun. Do módy se dostávají i bezpečnostní kamery, jenže ty nejsou podle odborníků jako ochrana před zloději nejlepším řešením. Kamera sice zloděje nahraje, ale už na jeho přítomnost majitele neupozorní.

Policie vyřeší přibližně každý třetí případ

Objasněnost vloupání do bytů a chat není na severu Čech vysoká. Policie rozkryje přibližně každý třetí případ. „Zloději si vybírají buď opuštěné rodinné domy, když jsou majitelé někde na dovolené, nebo paneláky, kde se nájemníci mezi sebou neznají,“ říká Romová s tím, že pak si zlodějů ani nikdo nevšimne. Lidé navíc často dělají zbytečné chyby – třeba nechávají v létě na noc otevřená okna a zloději jim vlezou do bytu, když spí.

Odborníci proto doporučují pořídit si minimálně bezpečnostní zámek a do oken fólie, které zabrání rozbití skla. Pokud jsou majitelé bytu či domu pryč, měli by poprosit souseda, aby jim alespoň vybíral poštovní schránku.