Do průmyslové zóny Triangle u Žatce míří další investoři. Ve třech nových továrnách by mohli zaměstnat až 560 lidí. Krajští radní schválili pronájem a následný prodej pozemků. Jména investorů Ústecký kraj, který je majitelem zóny, zatím sdělovat nebude. Řekla mluvčí Krajského úřadu Ústeckého kraje Lucie Dosedělová.

Jeden z investorů má zájem o 7,76 hektaru. „Odhadovaná výše investice činí 1,9 miliardy korun a předpokládá vznik 220 pracovních míst," uvedla mluvčí. Stejný investor chce odkoupit další pozemek o rozloze zhruba 9,93 hektaru. „Zde výše investice činí 2,3 miliardy korun, vzniknout by mohlo 300 dalších míst," řekla Dosedělová. Třetí zájemce chce podle ní postavit v průmyslové zóně Triangle na výrobu kabelových svazků a montáž elektrotechnických komponent. Má zájem o pronájem a následný prodej jednoho hektaru. Celková výše investice je 23 milionů korun. Práci by ve továrně, která se má začít stavět už letos, našlo 40 lidí.

Kraj pozemky investorům v zóně vždy nejprve pronajímá a zhruba po roce odprodává. Nájem teď kraj předběžně stanovil na 20 korun bez DPH za metr čtvereční a prodejní cena je 400 korun bez DPH za metr čtvereční. Výši ceny posoudí ještě znalec.

V zóně Triangle pracuje v osmi společnostech zhruba dva tisíce lidí. Za několik měsíců se má v zóně začít stavět továrna společnosti Nexen Tire, která by měla při výrobě pneumatik pro osobní a lehké nákladní vozy zaměstnat minimálně tisíc lidí.