V Domově Bez zámků v Tuchořicích na Žatecku ve středu večer hořelo. Pravděpodobně kvůli technické poruše začal hořet záložní zdroj energie pro ventilaci a rozhlas, oheň žádné další škody nenapáchal. Dvacítka klientů byla z postižené budovy evakuována, nikomu se nic nestalo.

První byli na místě místní hasiči

„Dvě hasičské jednotky vyjely krátce po 20. hodině na požár elektroinstalace do ústavu sociální péče v Tuchořicích. Místní jednotka sboru dobrovolných hasičů provedla ve spolupráci se zaměstnanci ústavu evakuaci 21 klientů z postižené budovy na bezpečné místo, provedla odvětrání za použití přetlakové ventilace a vypnula elektřinu," sdělil Michal Hrdlička z Hasičského záchranného sboru v Žatci.

„Jednotka profesionálních hasičů ze Žatce za použití dýchací techniky a termokamery zjistila, že se jedná o požár záložního zdroje elektrické energie, pravděpodobně po zkratu, který před příjezdem hasičů uhasl sám," dodal s tím, že kontrola termokamerou neukázala (na snímku) žádné skryté ohnisko. Hasiči místo odvětrali a povolali vyšetřovatele, který má určit přesnou příčinu vzniku požáru.

Obyvatelé se do domu už vrátili

Událost neměla žádný velký vliv na chod Domova Bez zámků. „Evakuovaní přespali v budově zámečku, v pátek dopoledne se do objektu, kde hořel zdroj, už vrátili. Na chod našeho zařízení nemá požár žádný vliv, zničený zdroj necháme vyměnit," sdělil Martin Nuhlíček, ředitel Domova Bez zámků v Tuchořicích.