V Počeradech začal první den nového roku hořet odpad na půdě patrového domu. K události vyjely tři hasičské jednotky. Jejich členové ovšem netušili, že kromě likvidace ohně se budou muset věnovat také zklidňování jednoho z mužů na místě, kterému se počínání hasičů nelíbilo.

„Tři hasičské jednotky z Počerad, Postoloprt a Loun vyjely na ohlášený černý kouř ze střechy patrového domu v Počeradech. Na místě bylo zjištěno, že se jedná o požár odpadu a matrací na půdě neobydleného domu. Na likvidaci byl nasazen vodní proud," uvedl Michal Hrdlička z Hasičského záchranného sboru v Žatci.

Požárem byla způsobena škoda asi deset tisíc korun. Příčinou podle vyšetřovatele hasičů byla pravděpodobně neopatrná manipulace s otevřeným ohněm.

Muž se stále vracel do domu a nechtěl hasiče poslechnout

Rutinní zásah hasičů se však postupně začal komplikovat. „V místě se pohyboval muž, který byl pravděpodobně pod vlivem alkoholu. Soustavně se vracel zpět do objektu do zakouřených prostorů, ačkoli ho zasahující hasiči několikrát vyvedli ven, aby se mu nic nestalo," popsal Michal Hrdlička.

Tomuto muži se ovšem podle něj zásah hasičů nadále nelíbil, až nakonec ve vzteku rozbil světlo na jednom ze zásahových vozidel a posléze i napadl jednoho zasahujícího hasiče, tvrdí Michal Hrdlička. „Hasiči muže po tomto útoku zklidnili a drželi ho až do příjezdu hlídky Policie ČR. Ta si pak muže převzala a za použití donucovacích prostředků ho z místa zásahu odvedla," uvedl Michal Hrdlička.

Policisté dotyčnému muži pro jistotu nasadili i pouta a hasiči už se pak dál naplno mohli věnovat hašení požáru.

Záležet bude na výši škody

Vyšetřování incidentu pokračovalo i ve čtvrtek 2. ledna. „Podle dosavadních informací policie nedošlo na místě k vážnému fyzickému napadení, ale jen k poškození majetku na hasičském autě. Hasiči však ještě mají přijít k výpovědi na služebnu policie v Postoloprtech. Další postup se bude odvíjet od výše škody a výpovědi poškozené strany, tedy hasičů. Teprve potom policejní vyšetřovatel rozhodne, zda šlo trestný čin, nebo jen o přestupek," uvedla včera na dotaz Deníku Jaromíra Střelcová, mluvčí Policie ČR v Lounech.

Případy napadení posádek hasičů či zdravotníků při zásazích nejsou v okrese Louny příliš časté. Jeden z případů se udál v srpnu 2012 na sídlišti v Žatci, kde rozzuřený muž ve vzteku kopl do dveří tak prudce, že přitom neúmyslně lehce zranil zasahujícího hasiče, na nějž dveře spadly.

V únoru roku 2011 se lékaři ze záchranky v Žatci při své práci nesetkali s fyzickým útokem, ale s krádeží. Zatímco ošetřovali pacienta v Příkré ulici, neznámý zloděj využil okamžiku, kdy se naplno věnovali své práci, a ze sanitky jim ukradl navigaci.