Dnes je navíc jediným českým absolventem této školy ručního tesání z atraktivního bračského kamene.

Práce Josefa HojdaraZdroj: archiv Josefa Hojdara„Byla to náhoda,“ vzpomíná, když na výletě po ostrově Brač objevil v Pučišći kamenickou školu, kde pochopil, že chce dělat právě tohle a hlavně, aby to bylo něco výjimečného. „Navíc jediná škola tohoto typu nejen v Chorvatsku, ale snad i na světě, se mi zdála být tím pravým ořechovým. Pardon mramorovým,“ vysvětluje.

Nicméně o náhodu jako takovou asi příliš nešlo, protože nerosty má Josef tak trochu v rodině. Jméno Josef Hojdar je totiž na Mostecku velice úzce spjato s těžbou hnědého uhlí. Děda i otec jsou známými báňskými inženýry.

Kamenická škola v Pučišći funguje už přes sto let a využívá tradiční nástroje a techniku zpracování nezměněnou od období renesance. Josef říká, že jej kamenické řemeslo doslova pohltilo. Už během školy pracoval i mimo výuku. Svou první „dílnu“ měl na kamenné zídce za „intrem“, kde dělal například popisná čísla na domy, vývěsní štítky nebo do kamene tesal různá vyobrazení.

Petr Hůlka z Varvažova
Medem od Petra Hůlky z Varvažova se léčí v Dubaji a Tokiu

„Chci se specializovat na kameny z Brače, protože o nich vím hodně. Mohu klientovi nejen doporučit druh, ale i poradit,“ dodává dnes kamenický technik a majitel firmy Stone Imperial, se kterou hodlá prorazit i na trhu v Česku a Slovensku. Založil i e-shop, kde nabízí své výrobky a výtvory. Po miskách, vázách a hmoždířích se rozběhla poptávka po podlahách, obkladech, pracovních deskách do kuchyně nebo deskách do koupelen.

Chce vybudovat velkou firmu, která bude vše dělat na sto procent, a mít radost z klientů, kteří se budou vracet.

Na Brači už má exkluzivní smlouvu s dvěma kamenolomy. V Chorvatsku žije čtyři roky a do Čech se v současnosti vrací stále častěji.

Jan Kočka.
Jan Kočka nechal přistát pivovar Nomád v Děčíně. Působil i v Pivovaru Kocour