„Na sociálních sítích se pohybují stejní lidé jako ti, které potkáváme v běžném životě. Problém je, že na sociálních sítích je komunikace částečně odosobněná a lidé dají snadněji průchod emocím. Dokážou pak napsat věci, které by v reálném životě třeba ani nevyslovili. Je důležité, aby se i na sociálních sítích ctila slušnost a udržoval respekt k oponentovi při diskusi. I sociální sítě jsou veřejný prostor, příspěvky navíc mnohdy čtou i děti.

A pochopitelně je důležité, aby lidé na sítích nešířili lži a informace, které vyvolávají či podněcují nenávist,“ říká Markéta Jourová, koordinárorka iniciativy #jsmetu. Tato iniciativa je skupinou podobně smýšlejících lidí, kteří věří, že obyčejná slušnost by měla být základem každé věcné debaty, a proto podporují konstruktivní dialog bez nenávisti a dezinformací na sociálních sítích a v on-line prostoru.

Od roku 2013 Ha Thanh Špetlíková hraje v seriálu Ordinace v růžové zahradě, největší hereckou příležitost ztvárnila ve filmu Miss Hanoi.
Herečka Ha Thanh Špetlíková: Být singl ve Vietnamu znamená, že jste úplný chudák

„Naším záměrem je přinášet do debat v on-line prostoru slušnost, respekt a fakta, nesdílíme jednotné politické přesvědčení a panuje mezi námi názorová různorodost. Pojí nás pouze to, že považujeme za důležité ukázat, že i my, pro které jsou slušnost a vzájemný respekt základními hodnotami, existujeme a není nás málo. I přesto, že nejsme jednotní v politické orientaci, tvoříme spolu platformu založenou na víře v demokracii, právo a ústavnost. Nešíříme předsudky, fake news, dezinformace a nenávist,“ stojí v prohlášení iniciativy.

Šířit věcné argumenty

Cílem #jsmetu je zapojovat se do facebookových diskusí, ve kterých se snaží šířit věcné argumenty, slušnost a respekt. Chce tak jít ostatním příkladem.

„Protože na facebookových stránkách, které vznikly a fungují za účelem šíření dezinformací, hoaxů (podvodných a poplašných e-mailových zpráv – poz. red.) a nenávisti, bychom si brzy vyškubali všechny vlasy, pouštíme se do diskusí, ve kterých bude mít slušnost a konstruktivní debata větší smysl – hlavně tedy pod příspěvky mainstreamových médií a stránek organizací,“ uvádějí na svých webových stránkách dobrovolníci, kteří se k iniciativě připojili. Stejně tak se nezapojují do debat na facebookových profilech politických stran.

Čtyřicet let od vraždy Johna Lennona, upoutávka na magazín Víkend.
Vražda Johna Lennona. Jak to před 40 lety bylo se smrtí hudebního génia?

Základní pravidla šíření slušnosti na internetu jsou jednoduchá – žádné osobní útoky nebo povýšenecké komentáře. Jde o to vysvětlit, že je něco nesprávné či nepotřebné, ale nepsat, že je konkrétní člověk zlý, ošklivý, hloupý a podobné urážlivé poznámky. Jsou témata, ve kterých se různí lidé logicky navzájem neshodnou, o to důležitější jsou respekt, tolerance a vzájemná úcta.