Začínala jste jako modelka. Nikdy jste netoužila jít jako náctiletá do Miss?
Vůbec. Vzpomínám si, že první československou Miss byla Ivana Christová. Tenkrát jsme s Jirkou Kornem přímo na tom galavečeru vystupovali, a i pro mě to byl tak trochu osudový večer, protože jsem se tam seznámila se skautem z jedné modelingové agentury. Nebyl zdaleka, byl z Vídně a dal mi nabídku, jestli bych nechtěla vyzkoušet modeling v Rakousku. Lovil tam nové tváře. Nebyla jsem ale jediná, koho tehdy oslovil.

Monika Absolonová je spokojená.
Monika Absolonová odhalila své soukromí: Sama není a je spokojená

Jak jste na jeho nabídku reagovala?
Bylo to krátce před revolucí, kdy už byla doba volnější, takže jsem tu nabídku přijala. A přestože už mi bylo dvaadvacet, odjela jsem na zkušenou do Vídně, kde jsem byla něco přes rok a zažila to, co je dnes už běžná věc – měla jsem vlastní book, chodila na castingy, udržovala se ve formě… Kolikrát se stalo, že jsem třeba jela do nějakého města a běhala tam s mapou, byla to super zkušenost. Byla jsem manekýnka z minulého století. (smích)

Proč jste nakonec v zahraničí nezůstala?
Lákalo mě tam zůstat z více důvodů, spíš politických než existenčních, jsem svým založením svobodomyslný člověk, ale nikdy jsem to neudělala. Jsem rodilá Pražačka, naši zem mám ráda, a když přišla revoluce, zachtělo se mi domů. Začala jsem pak točit televizní pořad spolu s Jirkou a postupně přišla svatba, děti, takže jsem dráhu modelky opustila.

Jana Paulová a Václav Vydra
Jana Paulová a Václav Vydra: Láska v pokročilém věku by neměla být tabu

Teď byste si dokázala představit žít v zahraničí?
Ano, teď jsou zase jiné důvody, proč bych si to dokázala představit. Klidně bych to udělala. Zatím to ale spíš vypadá, že pojedu do zahraničí jen na dovolenou, i když zatím nic konkrétního v plánu nemám. 

Sledujete ještě dnes modelingovou scénu?
Nedá se říct, že bych ji úplně bedlivě sledovala, ale modeling a móda jdou spolu ruku v ruce. Často se inspiruji na různých sociálních sítích, kupuju si časopisy, to pořád trvá, takže zájem o módu, potažmo o tváře, které ji prezentují, mám pořád. To už se asi nezmění.