Šneci patří mezi největší softbalové oddíly, mají téměř pět set členů a na zrekonstruované Mlatevni se chodí na všechny soutěže.

„Kunovice dávám poměrně často za příklad ostatním oddílům, protože jsou schopné v mužích i ženách obsadit všechny kategorie, pořádat i různé společenské akce,“ uvedl předseda České i Evropské softballové asociace Gabriel Waage.

V čem spočívá tajemství šnečího úspěchu? „Makáme a máme to rádi,“ říká s úsměvem trenér žáků Jiří Hasmanda.

Podle něj se Snails dostali na výsluní jenom díky obětavosti a tvrdé práci. „Jsme tady dobrá parta a všichni děláme hodně věcí navíc. Třeba já soukromě podnikám, ale pro softbal dělám víc než pro firmu,“ tvrdí s úsměvem.

Bývalá vynikající gymnastka Jana Komrsková s přítelem Zdeňkem Šturmou a třemi dětmi na procházce v přírodě. Společně žijí v Uherském Hradišti. Foto: archiv Jany Komrskové
Komrsková: Je skoro zázrak, kam až jsme to ze zlínské sokolovny dotáhli

Času stráveného v útulném areálu nelituje. Naopak. Ví, že bez toho to nejde. Zapálených lidí je ve slováckém klubu daleko víc.

I když před lety Kunovicím dominovala házená, nyní má jasně navrch softball, který nehrají jenom kluci, ale i dívky či ženy.

„Je to tím, že jejich tahouni vymřeli a nenašli za sebe náhradu,“ zamýšlí se Hasmanda. „My starší kluky učíme tomu, aby těm mladším pomáhali a hezky se o ně starali. Je nám jasné, že pokud to po nás nikdo nepřevezme, tak klub zemře,“ uvědomuje si.

Kolektiv a výchova

Snails mají družstva ve všech čtrnácti soutěžích. Muži, ženy i junioři hrají extraligu, klub disponuje i kadety, juniorky, žáky či smíšené týmy do devíti a jedenácti let. O hráče se stará třiadvacet trenérů.   

Jenom na výsledky ale nehledí. „Chceme být dobří a vyhrávat, ale opravdu dbáme i na kolektiv, výchovu. Budujeme kamarádství, chováme se k sobě hezky. Výsledky se díky dobré partě vždycky dostaví,“ věří Hasmanda.

Na Mlatevni nevychovávají žádné individuality, hvězdy. Všichni vědí, že softballem se v Česku nedá uživit. Peníze do klubu spíše nosí. Sport se dělá jenom pro zábavu a z lásky. „Dřív tu byla ženská extraliga proto, že v kádru bylo deset cizích a dvě domácí holky. takto už to ale dělat nechceme,“ tvrdí Hasmanda.

„Postupně si vychováváme svoje hráče. Hodně investujeme do trenérů a mládeže. Třeba už i kadeti absolvují trenérské kurzy,“ přidává. 

Klub se pyšný krásným areálem s kapacitou tisíc diváků. Na Mlatevni se nachází dvě hřiště, jedno s umělým osvětlením. Nové je zázemí, střídačky. „Zázemí je špičkové, jedno z nejlepších u nás. Už moc vylepšit se nedá,“ míní žákovský trenér Marek Lapčík.

Eliška Thompsonová.
Softbalistka pomáhá autistickým dětem i Ukrajině. Samozřejmost, říká Thompsonová

„Rekonstrukci jsme sice prováděli s vědomím přípravy pro letošní mistrovství Evropy, ale daleko důležitější je pro nás to, že všechny vložené investice využijeme také při běžném provozu a zejména při mládežnických turnajích, kdy je v areálu vždy nabito,“ prohlásil předseda slováckého oddílu Milan Zedník.

Soupeři jezdí do Kunovic rádi. Líbí se jim nejen zdejší zázemí, ale především atmosféra. „Hlavně týmy z Čech jsou nadšené, když vidí, kolik fanoušků přijde na zápas nebo turnaj. Také rodiče mají k softballu hlubší vztah. Jinde tomu tak není,“ říká Lapčík.

Zatímco na ostatních stadionech je vždycky jenom pár skalních fanoušků, v Kunovicích je pokaždé plno. „Víkendy jsou nabušené, lidé se nerozcházejí ani po zápase. Vždycky hodinku či dvě posedí, užívají si areálu, zdejší pohody,“ líčí.

Vedení klubu obětuje vše mládeži. Právě kvůli nejmladším chlapcům a dívkám pořádá různé akce, na kterých se všichni potkají a pobaví se. Vše se netočí jenom kolem nadhozů a odpalů, sport jde chvílemi stranou. Uvnitř komunity se řeší i jiné věci. 

Reprezentace města i kraje

Začátky softballu v Kunovicích sahají až do osmdesátých let. Skupina nadšených sportovců za pomoci Domu Dětí a Mládeže začala provozovat tento sport na palouku v Kunovském lese a posléze na školním hřišti 5. ZŠ Uherské Hradiště.

Nadšenci z kroužku pod hlavičkou TJ Let založili oddíl a svoji činnost přesunuli na staré škvárové hřiště v Kunovicích.

V roce 1992 paralelně vznikl v sousedním Uherském Hradišti pod hlavičkou Sokola druhý softballový oddíl, který se po zániku kunovického Molusu přetransformuje na Snails. 

Na přelomu tisíciletí dochází konečně k prolomení bariéry celostátních soutěží, k největšímu rozmachu dochází v roce 2010, klub se ale dál rozmachuje. Letos hostil mistrovství Evropy žen do 22 let, zápas mužů přímým přenosem vysílala Česká televize. 

Softbalista Mikuláš Klas
Trénuje se sekyrou a pálí homeruny. Softbalista Klas vyhlíží MS

„Naše historie je bohatá. Dříve všichni chtěli zkusit americký sport. Odpálit pár míčků, zaházet si. Z mladých teenagerů se postupně stali rodiče, kteří společně s příteli teď vedou k softbalu své děti. Z toho vznikl obrovský klub,“ upozorňuje Lapčík.

„Máme širokou členskou základnu, výsledky, dobře reprezentujeme město i kraj. Je prostě vidět, že na Mlatevni to žije,“ přidává Hasmanda.

Nyní oddíl začíná sklízet plody své dlouholeté práce. Na Slovácku dorůstá mladá generace hráčů a hráček, která naskakuje v extralize. „I když letos mladá družstva mezi elitou sbírají zkušenosti a porážky, v budoucnu z toho mohou těžit. „Věřím tomu, že za pár let tady bude tým, který může konkurovat nejlepším a třeba i získat titul,“ dodává Lapčík.