Blue Origin v žalobě, kterou u federálního soudu podala minulý pátek, napadá nestrannost NASA. V rámci programu Artemis by měli astronauti letět v roce 2024 na Měsíc. NASA si v dubnu pro konstrukci obytného lunárního modulu vybral SpaceX, ale podle Blue Origin byly nabídky natolik srovnatelné, že měla agentura zadat zakázku více firmám. Soudce stanovil soudní slyšení na 14. října.

Vesmírná agentura ve čtvrtečním prohlášení uvedla, že pozastavuje práce na lunárním modulu do 1. listopadu.

Asteroid Bennu
Asteroid Bennu je nebezpečnější, než se myslelo. Pozornost budí rok 2182

"Výměnou za toto dočasné přerušení práce všechny strany souhlasily s urychleným projednáním soudního sporu, které skončí 1. listopadu," uvedla agentura. "Představitelé NASA nadále spolupracují s ministerstvem spravedlnosti na přezkoumání podrobností případu a těší se na včasné vyřešení této záležitosti."

Právo výběru 

Americký vládní kontrolní úřad GAO se minulý měsíc postavil na stranu NASA ve věci rozhodnutí agentury vybrat si jediného poskytovatele lunárního přistávacího modulu, přičemž protest firmy Blue Origin odmítl. NASA měl podle GAO naprosté právo vybrat "více vítězů tendru, jednoho vítěze nebo žádného".

Blue Origin se však rozhodla v boji proti svému vyřazení z miliardové zakázky pokračovat.

Jedna ze selfie, kterou vozítko Curiosity vyfotilo při své misi na Marsu.
Devět let zkoumání. Velký kráter na Marsu vznikl asi jinak, než se zdálo

Program Artemis je zaměřený na průzkum a využití zdrojů ve vesmíru, včetně Měsíce a v budoucnu i Marsu. Má ambici dostat Američany opět na povrch Měsíce, kde byli naposledy v roce 1972. Poprvé by na něm měla stanout také žena.