V Dobroměřicích u Loun je situace jasná. Tamní starostka Ivana Sihlovcová byla v čele jediné kandidátky, která se voleb zúčastnila – všech devět jejích členů se stalo zastupiteli. Ve funkci by tak měla pokračovat dál. Podobná situace je v Úhercích nebo Vršovicích. I tam se každý, kdo kandidoval, do zastupitelstva dostal. Starostkou v Úhercích by dál měla být Zuzana Kubištíková, ve Vršovicích Pavlína Adamová.

Zdroj: DeníkZatímco v Dobroměřicích mají jasno, v sousedních Lenešicích nikoliv. Starostou je tam od března roku 2016 Leoš Procházka. Kandidátka Sdružení nezávislých Lenešice, v jejímž čele stál, získala pět z jedenácti míst v zastupitelstvu. K většině jí chybí jeden hlas. Zbylých šest mandátů si po třech rozdělila konkurenční uskupení. „Uvidíme, jak se dohodneme. Mám zájem být dál starostou, domnívám se, že na tuto funkci jsou ještě dva jiní zájemci. Jasno by mělo být během října, konají se schůzky na toto téma,“ řekl Procházka. „Jednání probíhají mezi zástupci všech tří kandidátek, zatím nic domluvené není,“ potvrdil Zdeněk Plaček z Volby pro Lenešice.

Změna přijde ve Zbrašíně, kde se nynější starosta Radek Čečetka nedostal do zastupitelstva. O hlasy voličů v obci usilovaly čtyři kandidátky, všechny v něm mají zastoupení. Kdo obec povede po Čečetkovi, se teprve uvidí.

Konec už před volbami

Jiný starosta bude i v Počedělicích nebo Hřivicích, kde Eva Smetanová a Josef Hajm už nekandidovali. Také v Peruci Radomír Bláha před volbami oznámil, že končí. V nich většinu v zastupitelstvu získala kandidátka v čele se současným místostarostou Janem Vnoučkem. Ten by se tak v říjnu měl stát novým starostou Peruce. „Naší kandidátkou budu na toto místo navržený. Chtěli bychom sestavit celou radu, druhé kandidátce nabídneme místa předsedů kontrolního a finančního výboru zastupitelstva,“ sdělil. Kdo usedne na jeho současné místo a stane se místostarostou, se ukáže v říjnu.

Jiného starostu budou mít také v Černčicích, ten dosavadní, Vladimír Paleček, nebude po jednom čtyřletém volebním období ve funkci pokračovat. „Nebudu pokračovat kvůli mému časovému vytížení a také proto, že to není práce pro mě, je to spousta papírování. Nový starosta by měl být z naší kandidátky,“ sdělil. Místostarostou Černčic zřejmě zůstane Petr Ondráček.

Starostka Zdeňka Hamousová.
Zdeňka Hamousová: Nepochybuji, že ve funkci starostky Žatce končím

Na základě výsledků voleb, kdy jejich kandidátky získaly v zastupitelstvech většinu, by měli pokračovat Jiří Čížek v Panenském Týnci, Tomáš Ekrt v Libčevsi, Věra Posledníková ve Veltěžích, Marie Doudová v Kozlech, Martina Protivová v Líšťanech nebo Marie Dvořáková v Oboře. V Chlumčanech kandidátka současného starosty Pavla Sachra získala v sedmičlenném zastupitelstvu většinu jednoho člena díky rozdílu pouhých tří hlasů ve volbách.

Také služebně nejstarší starosta Lounska Zdeněk Kutner, který je v čele Domoušic od roku 1990, pokračuje. „Ale asi ne už celé čtyři roky. Rád bych do starostování někoho zaučil a po dvou letech odešel. Přece jen mám už svůj věk,“ řekl 63letý Kutner. V patnáctičlenném zastupitelstvu získala ODS v zářijových volbách pod jeho vedením 12 mandátů. Zbylé tři patří komunistům.