Dveře volebních místností se zavřely v sobotu 24. září ve 14 hodin. Poté přišlo na řadu sčítání odevzdaných hlasů.

Jak aktuálně vypadá sčítání výsledků voleb?

Sčítání hlasů nejen v obcích Žatecka a Lounska můžete sledovat ZDE.

Zdroj: DeníkObcí, která měla v okrese Louny první spočítané hlasy, jsou Želkovice. Komunální volby tam byly ale spíše formalitou, do devítičlenného zastupitelstva se dostali všichni kandidující. V malé obci na severu Lounska při hranici s Litoměřickem se stovkou obyvatel kandidovalo jediné uskupení, a to Pro Želkovice nynějšího starosty Josefa Scheithauera. Zvolenými zastupiteli jsou kromě něj Stanislava Fagulcová, Petr Johanovský, Martin Jouja, Petr Kotěšovský, Jiří Novotný, Petra Papcunová, Marie Pitlachová a Bohumila Zýková. K volbám přišlo 36 ze 76 voličů, účast tedy byla 47,4 procenta. Spočítané hlasy měli kolem třetí hodiny odpoledne také v dalších menších vesnicích okresu Louny, třeba v Nové Vsi nebo Toužetíně.

Malou raritou jsou skoro pokaždé volby v malé vesnici Lišany na Žatecku. Nejinak tomu bylo i nyní. V menších obcích bývá obvyklé, že o hlasy voličů usilují kandidátky nezávislých, v Lišanech proti sobě stály jen KSČM a ČSSD. Úspěšnější o jeden mandát byli sociální demokraté. V sedmičlenném zastupitelstvu budou mít čtyři, komunisté tři. V Lišanech přišlo k volbám 76 ze 122 voličů, účast byla tedy 62,3 procenta. V minulých letech Lišany „proslavily“ drtivá vítězství Miloše Zemana v prezidentské volbě nebo hnutí ANO ve volbách do Sněmovny.

Komunální volby v Postoloprtech suverénně vyhrála kandidátka současného starosty Zdeňka Pištory, ve funkci tak bude pravděpodobně pokračovat další čtyři roky. Kandidátní listina Občané pro město a venkov, kterou vedl, dostala 44,98 % hlasů. V patnáctičlenném zastupitelstvu bude mít sedm mandátů. Na druhém místě skončila kandidátka Radnice pro občany v čele s Hanou Elsnicovou, voliči jí dali 26,22 % hlasů, což jí vyneslo čtyři mandáty v zastupitelstvu.
K volbám v Postoloprtech přišlo 1 280 lidí z 3 629, což znamená volební účast 35,27 %.

Noví zastupitelé Postoloprt.
Podívejte se na nové zastupitele Postoloprt, pokračovat by měl současný starosta

Komunální volby v Podbořanech vyhrálo ANO. Získalo čtvrtinu hlasů, ve 21členném zastupitelstvu bude mít šest mandátů. Do něj se dostalo všech sedm kandidujících subjektů.
Druhé místo patří Společně pro Podbořany nynějšího dlouholetého starosty Radka Reindla, které jako shodně třetí „opoziční“ Naše Podbořansku získalo čtyři místa v zastupitelstvu. Zda bude Reindl pokračovat ve funkci starosty, ukáží povolební vyjednávání. Mandát v zastupitelstvu získal i současný místostarosta Karel Honzl. Dá se očekávat, že vítězné hnutí ANO bude do vedení města prosazovat Vladimíra Bednáře.
K volbám v Podbořanech přišlo 2 089 z 4 920 voličů, což znamená účast 42,46 procenta.

Výsledky voleb Podbořany:
ANO 25,83 % 6 mandátů
Společně pro Podbořany 18,44 % 4 mandáty
Naše Podbořansko 16,08 % 4 mandáty
KDU-ČSL 13,10 % 3 mandáty
Podbořany – Náš domov 11,96 2 mandáty
Podbořany – volba pro život 7,37 % 1 mandát
KSČM 7,18 % 1 mandát

Komunální volby v Žatci přinesly překvapivý výsledek. Roli favorita potvrdilo ANO s místostarostou Radimem Laiblem v čele. Hnutí obdrželo 29,89 procenta hlasů, což mu ve 21členném zastupitelstvu vyneslo osm mandátů. Na druhém místě skončila hodně překvapivě SPD, která získala 13,74 procenta a tři místa v zastupitelstvu. Nyní má jediného zastupitele. Třetí je Volba pro město s jedničkou na kandidátce současnou starostkou Zdeňkou Hamousovou. Také má tři posty v zastupitelstvu. Druhý místostarosta Jaroslav Špička obsadil s kandidátkou Starostové a nezávislý páté místo a stejně jako čtvrtá ODS budou mít dva mandáty.

Noví zastupitelé Žatce.
Podívejte se na nové zastupitele Žatce. Vítězem voleb je jasně ANO, druhá je SPD

Pokud potřebujete vědět ještě další podrobnosti ke komunálním volbám a zajímavosti z regionu, začtěte se do speciálu Žateckého a lounského deníku Volby 2022.