Kolem pětiprocentní hranice nutné pro vstup do Sněmovny se pohybují komunisté, sociální demokraté i nové hnutí Přísaha Roberta Šlachty. Výsledky průzkumu dnes zveřejnila Česká televize.

SPD Tomio Okamury přisoudil volební model 10,5 procenta hlasů, KSČM 5,5 procenta a ČSSD by stejně jako Přísaha mohla obdržet rovných pět procent. Společná kandidátka Trikolory, Svobodných a Soukromníků by podle Data Collect získala tři procenta voličských hlasů.

Pokud by strany kandidovaly samostatně, výsledky by se mohly mírně lišit. V čele takového modelu je ANO, následují Piráti, pak ODS, STAN a SPD, uvedla ČT.

Václav Klaus mladší.
Nejžhavější předvolební přestupy: Foldyna přešel k SPD, Klaus založil Trikolóru

Volební výhru koalice Pirátů a STAN, následované ANO a Spolu, stejně jako nejistou pozici komunistů a ČSSD i vzestup Přísahy předvídají i další agentury pro výzkum veřejného mínění. Lidé o novém složení Sněmovny, a tím i vlády, rozhodnou na začátku října.

Kdyby se nyní konaly sněmovní volby, zúčastnit se jich hodlá 57 procent dotázaných. Dalších 18 procent by se hlasování spíše zúčastnilo. Určitě nebo spíše by k urnám nepřišlo 25 procent oslovených.

Průzkum probíhal telefonicky mezi 1200 respondenty nad 18 let, a to od 31. května do 11. června.