Absolvent Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Šimon Dvořák místo havárie i nedaleké město duchů Pripjať navštívil spolu s přáteli už v roce 2010.

„V té době jsme neměli tolik informací a celkové povědomí o celé katastrofě, vše na nás dolehlo až na místě. Ta rozlehlost a klid byly neuvěřitelné,“ vzpomíná Dvořák.

Zdroj: Youtube

Chernobyl - Trailer (2019)  Zdroj: YouTube.com/Movie Trailers Source 

První překvapení při vstupu do areálu elektrárny na sebe nenechalo dlouho čekat. „Voják ukrajinské armády, který nás zároveň školil pro pohyb v prostoru, nám přikázal vzít si dlouhé kalhoty, pro ochranu kolen. Byla 40stupňová vedra, nic takového jsme u sebe neměli. Vhod nám tedy přišly erární, avšak o velikosti XXL,“ popisuje Dvořák.

Dalším šokem byly obrovské ryby v řece přímo u samotné elektrárny. „Průvodce nejspíš viděl naše zděšení, vše tedy vysvětlil tím, že ryby krmí návštěvníci a zaměstnanci elektrárny a zároveň není nikdo, kdo by je lovil,“ líčí Dvořák s tím, že areál i samotná elektrárna působily obrovským dojmem. Úplně jinak, než měli možnost doposud vidět na fotografiích. „V roce 2010 jsme mohli vidět celý sarkofág ještě před novým krytem, který byl v té době teprve výstavbě,“ dodává Dvořák.

Tak to vypadá v okolí Černobylu a Pripjati:

Pár kilometrů od Černobylu stojí také opuštěné město Pripjať, kde žili zaměstnanci elektrárny a jejich rodiny. „Zarážející je ohromné až depresivní ticho. Oproti tomu u elektrárny byl poměrně hluk. Kvůli práci na zabezpečení se všude pohybovalo velké množství lidí,“ říká Dvořák.

Díky průvodci vylezli v opuštěném městě na střechu 15. patrové budovy, aby si užili Pripjať z ptačí perspektivy. „Průvodce nás informoval o mnoha tunách železa, které odtud ukradli sběrači kovů. Otázkou je, co s kontaminovaným železem udělali a kde se teď všude může nacházet,“ doplňuje Dvořák.

Jediný prostor, který zůstal pro nadšence z Čech zapovězený, bylo zdejší vrakoviště se stroji použitými při zásahu. Prostor je obehnaný ostnatým drátem a důkladně chráněný.

„Celá událost je i v dnešní době pro Ukrajince velké trauma a nepatří mezi témata, o kterých je vhodné žertovat,“ uzavírá Šimon Dvořák, který prý do budoucna uvažuje, že se do Černobylu a jeho okolí znovu podívá.