Známé tváře, jako Arnošt Goldflam či Dana Batulková, poodhalily své soukromí. Teplického fotografa Štěpána Hona pustila dvanáctka osobností do svých obýváků či ložnic kvůli podpoře charitativního kalendáře DOMA 2019.

V něm se například lidé dozvědí, jak vypadá starostlivý otec Arnošt Goldflam, kolik druhů čaje má doma Vladimír Javorský či proč Halka Třešňáková při fotografování usnula. Peníze z projektu poputují teplické Arkadii, která se stará o postižené.

„Každý rok skrze kalendář představujeme 12 osobností v jejich domovech. Domácí prostředí je opravdu zásadní. Je symbolické, vypovídá mnohé o portrétovaném. A kdo mě odmítne pustit domů, a to se samozřejmě stává, ten nemůže být v kalendáři,“ řekl fotograf Štěpán Hon.

Do hor opět jezdí motoráčky i souprava přezdívaná Žralok.
FOTO, VIDEO: „Žralokem“ na Moldavu se svezla asi stovka lidí

Letos mu otevřely dveře herečky Dana Batulková, Johana Matoušková, Tereza Nvotová, Halka Třešňáková, Ivana Uhlířová a Hana Vagnerová, i herci Igor Bareš, Arnošt Goldflam, Jiří Havelka, Vladimír Javorský, Igor Orozovič a Josef Polášek.

„Focení bylo vždy příjemné. Někdy jsem se u navštívených osobností cítil opravdu jako doma. Třeba zrovna u Goldflamových. Už jsme dávno dofotografovali a seděli jsme u stolu, pili čaj, jedli bábovku a čas se zastavil,“ vylíčil Hon.

Projekt má charitativních rozměrů mnohem víc. Kalendář, který lze získat pouze jako odměnu za dar Arkadii, je navíc v jejích chráněných dílnách také kompletován a vyrábí se tam technikou sítotisku i jeho titulní strana. „Každý z výtisků tak provždy nese dotek těch, kterým pomáhá,“ zmínila ředitelka Arkadie Lenka Machaloušová.

Arnošt GoldflamZdroj: Štěpán Hon

Arkadie je společnost, která už 27 let zajišťuje na Teplicku rozsáhlou škálu služeb pro téměř tři stovky lidí s kombinovaným postižením. Provozuje speciální školy, chráněné dílny, denní stacionáře, chráněné bydlení a mimo jiné vlastní i tři speciálně upravené mikrobusy, které každodenně dopravují více než 80 klientů z jejich domovů do provozoven Arkadie.

„A právě na tuto dopravu, která není systémově hrazena z žádných zdrojů, putují veškeré prostředky vygenerované tímto projektem,“ dodal ředitelka.

Kalendář je vytištěn v nákladu tisíc kusů a 200 číslovaných kopií nese navíc originální podpisy všech portrétovaných. Pokřtěn bude tuto středu od 19 hodin v pražském Café Jedna v rámci charitativního večírku, kterého se zúčastní i většina portrétovaných. Akcí bude provázet Jiří Havelka. Příchozí se mohou těšit na vystoupení hudební skupiny Revival z teplické Arkadie a Johannes Benz.

Nestabilní území pod mosty na D8 zpevňují dělníci pryskyřicí
FOTO: Nestabilní území pod mosty na dálnici D8 zpevňují dělníci pryskyřicí