Bylo to letos jedné květnové neděle, kdy měl 22letý Jiří J. už kolem poledne trochu popito. V ulici Hradiště nedaleko ústeckého hlavního nádraží se mu znelíbily pohledy procházejících mužů. „Co na mě čumíte?“ křikl na ně. Dvojice se ohradila: „To bylo na nás? Od čeho máme oči?“ Nato muž vytáhl ze zadní kapsy zavírací nůž „motýlek“ a výpadem pravé ruky bodl mladšího z mužů do břicha. Za nesmyslný delikt dostal v úterý u soudu 8 let. K výši trestu si ponechal lhůtu státní zástupce, který navrhoval o rok víc.

Děj popsaný výše je dobře známý Ústečanům, kteří v květnu viděli video policie. Ta věc na místě dobře hlídaném kamerami zdokumentovala, pachatele krátce nato zadržela a k pořízenému snímku hledala svědky. „Bezprostřední ohrožení na životě nebylo,“ uvedl k poškozenému státní zástupce Vladimír Jan s tím, že ale život ohrožující zranění nevzniklo pouze náhodou. Podle informací soudce se poškozený dnes už těší dobrému zdraví.

Zdroj: Youtube

Policie ČR při pátrání po svědcích zveřejnila video, které útok zachytilo.  Zdroj: YouTube.com/Policie ČR

Úterní proces byl krátký, muž prohlásil vinu, a tím přispěl ke skončení líčení bez zbytečných průtahů. Soudce mu uložil osmiletý trest. Muže tak po nabytí právní moci z dosavadní litoměřické vazby pravděpodobně eskortují do některé věznice s ostrahou.

Muž během líčení prakticky nemluvil, pouze šeptem se svou obhájkyní. „Svého jednání upřímně lituje,“ prohlásila advokátka Šárka Schneiderová. „Chcete něco pronést?“ zeptal se obžalovaného soudce. „Ne ne ne,“ odvětil obžalovaný těsně předtím, než vyhlásili rozsudek. „Polehčující je i jeho věk, je relativně mladý,“ dodal při zdůvodnění předseda senátu Ondřej Peřich.

Pokus o vraždu v ústecké ulici Hradiště zachytila kamera
Útočník bodl muže do břicha rovnou na ulici. V centru Ústí, v pravé poledne

Jiří J. jde do vězení „z čisté vody“, i to mu ulehčilo. V minulosti nebyl soudně trestán, prázdná je i evidence přestupků. Předpoklady pro neadekvátní jednání ale má. I když znalci z oblasti psychologie a psychiatrie nezjistili žádnou duševní poruchu, konstatovali u něj smíšenou poruchu osobnosti a emoční nestabilitu. Popsali muže jako impulzivní typ s hrubými rysy nevyzrálosti a nezdrženlivosti.

Že před zločinem popil, muži nepřispělo. Podle znalců má během zneužívání alkoholu a návykových látek potenciál k agresivitě. Přesto mu k trestu neuložili ochranné opatření. „Probíhala prostá alkoholová opilost,“ komentovali znalci jeho stav během osudného dne s tím, že muž sice docházel na psychiatrii kvůli užívání alkoholu a jiných návykových látek, ale k léčení se nerozhoupal.

„Drogy a alkohol ne,“ varoval nakonec soudce muže s odkazem na jeho blíže nespecifikované psychické problémy. „Můžete být rád, že nezemřel, to by se s vámi táhlo daleko déle,“ dodal k poškozenému Peřich.