Nejlépe z kandidátů na hejtmana zná Ústecký kraj a krajské město Jiří Řehák (Spojenci pro kraj). Alespoň to vyšlo z kvízu, který dal Deník 9 lídrům stran a hnutí v netradiční předvolební debatě. Společně jsme ho dělali v autobuse cestou z mostecké restaurace Severka.

GrafikaZdroj: DeníkDruhý byl ve vědomostním kvízu Jiří Kulhánek (ODS) a třetí Radek Černý (KSČM). Všichni tři dostali od nás kšiltovku s trefným nápisem „DYCKY deník!“. Když se v ní následně spolu fotografovali, lekli se, aby si voliči nemysleli, že uzavřeli předvolební koalici. „Tak to určitě nedopadne,“ smál se Kulhánek.

„Musím se přiznat, že jsem měl před ostatními výhodu, protože jsem učitel dějepisu,“ uvedl po vyhlášení výsledků kvízu spokojený Řehák.

Náš kvíz měl dvě části. V první lídři odpovídali na deset otázek týkajících se krajského města Ústí nad Labem a dostali vždy na výběr mezi třemi odpověďmi.

Předvolební debata Deníku v mostecké restauraci Severka
ON-LINE: Politici debatovali v mostecké Severce o vyloučených lokalitách

Největší problémy měli s otázkou: O kolik metrů je pohnutá věž ústeckého „šikmého kostela“, tedy kostela Nanebevzetí Panny Marie? Na výběr měli 2, 1 nebo 1,5 metru. Správně tipovala 2 metry jen starostka ústecké městské části Neštěmice Yveta Tomková (STAN). Většina si myslela, že to je jen 1,5 metru.

Naopak kandidáti na hejtmana nejméně chybovali v otázce: Kdy se odehrál takzvaný Ústecký masakr? Jediný Martin Klika (Lepší Sever) nevěděl, že k masakru německého obyvatelstva na mostě Edvarda Beneše došlo 31. července 1945.

GrafikaZdroj: Deník

Druhá část znalostního kvízu se týkala Ústeckého kraje. Tam jsme položili lídrům 14 většinou zeměpisných otázek. Všem dělala problémy otázka: Jaké místo v Čechách je uváděno jako nejteplejší? Že to je obec Žitenice na Litoměřicku, kde je průměrná roční teplota 9,4 stupně, věděl jen Jiří Řehák.

Při otázce: „Jaké město má více obyvatel: Žatec, nebo Louny?“ se usmíval místostarosta Žatce Radim Laibl (ANO). „To vědí snad všichni, kromě lidí z Loun,“ dodal s humorem. Žatec má 19 200 obyvatel, kdežto okresní město Louny „jen“ 18 400.