Důvod? Policie neví, kde partička je. Podle loňských informací byli všichni tři v Anglii, jenže i to se už mohlo změnit. Svoboda se podle svých slov i přes tyto komplikace snaží případ dovést do konce. I když už po několikáté hlavní líčení přesunul na jiný termín. Tentokrát na srpen. „Líčení bude probíhat u všech tří osob v režimu jako proti uprchlým,“ sdělil soudce Svoboda.

Případ je o to komplikovanější, že obžalované z krádeže 824 bronzových destiček z Národního hřbitova už jednou litoměřický soud odsoudil k vězení, krajský soud mu ale případ vrátil. Pak se ale stalo to, že  soud ani policie pachatele nedostihla.  

Miroslav Daňa, Libor Mirga a Peter Hrick byli v roce 2009 odsouzeni dohromady na dvanáct let, trest ale není dosud pravomocný. „Chtěl bych to už ukončit. Aby líčení mohlo pokračovat, jsou dvě možnosti: buď se obžalovaní dostaví před soud, nebo se to nepodaří a soud bude pokračovat bez nich,“ vysvětlil Svoboda.

Aby proces mohl pokračovat se všemi třemi zloději, pomoci by měl evropský zatykač.   Pokud se tak nestane, je teoretická možnost, že soudce Jaroslav Svoboda potvrdí původní rozsudek z října 2009.

Případ se tak táhne už téměř čtyři roky, poslední rok se jen odročuje. A to z června na listopad, a poté na prosinec 2011. Nově tedy by mělo proběhnout 14. srpna u okresního soudu v Litoměřicích.

Historie kauzy

V dubnu 2008 byly ukradeny bronzové destičky z náhrobků na Národním hřbitově v Terezíně v hodnotě 2,5 milionu korun. Policie poté dopadla a obvinila tři zloděje z Mostecka. Litoměřický soud je v říjnu 2009 odsoudil, avšak Krajský soud v Ústí n.L. případ vrátil. Dva obžalovaní utekli do Anglie, třetí byl propuštěn z vazby.