Je to jako déja vu. Rušnou Čelakovského ulici v chomutově zavřou až do konce listopadu stavební práce, takže tisíce řidičů budou jezdit objížďkou. Jde o podobnou situaci jako na sklonku loňského roku, kdy byla ulice neprůjezdná téměř čtyři měsíce. Uzavírka začne už zítra, v pátek 18. srpna.

„V Čelakovského ulici bude pokračovat rekonstrukce povrchu silnice i chodníků. Město nechá vyměnit asfaltový povrch od nedávno rekonstruované křižovatky v ulici Čelakovského - Zborovská - Politických vězňů až po vjezd do městského parku,“ přiblížil rozsah prací mluvčí magistrátu Tomáš Branda.

UDG
V Polákách na motosrazu vystoupí UDG a Eddie Stoilow

Chodníky se po obou stranách rozšíří na nejméně dva metry a doplní je oku lahodící pásy s keři a trávou. Vjezdy k domům soukromých vlastníků vyplní žlutá zámková dlažba.

Přibudou parkovací místa

Mimo to vznikne dalších 27 parkovacích míst, nové budou i kanalizační vpusti a dva nasvícené přechody pro chodce. Obnovený bude ten před dětským domovem a další vznikne u východu z parku naproti Kouzelné školičce. „Druhý z přechodů a zúžení silnice by měly řidiče přimět sundat nohu z plynu. Ulice bude díky těmto opatřením bezpečnější,“ věří náměstek primátora David Dinda.

Změnám se nevyhne ani veřejné osvětlení, které nahradí nové lampy s originálními kryty, navrženými na přání města designéry. Jejich vzhled vychází z loga města.

Rekonstrukce si vyžádá takřka sedm milionů korun.

Autobus RegioJet
RegioJet už nebude ze severočeských měst zajíždět do centra Prahy

Zatímco budou stavaři Čelakovského ulici vracet lesk, řidiči musejí zatnout zuby. Jak oni, tak i cestující městskou hromadnou dopravou se do centra budou probíjet objízdnou trasou. To je v čase, kdy opravují most přes „třináctku“, čímž vznikl už jeden dopravní špunt, problém.

Zkušenost z loňska ukázala, že motoristy na cestě do města a z něj čekají fronty. „Ještě to mám v paměti, je to o nervy,“ říká Blanka Staňková z Chomutova. „Člověk musel počítat se čtvrthodinou navíc na cestě tam i zpátky,“ vzpomíná řidička.

Objízdná trasapovede ulicemi Mosteckou, Tomáše ze Štítného, Politických vězňů, Zborovskou, Palackého, Farského a Mánesova. Uzavírka se dotkne také autobusové linky číslo 306. Její objízdná trasa povede obousměrně ulicemi Mostecká, Tomáše ze Štítného, Politických vězňů a částí ulice Čelakovského. Autobus však bude zajíždět pouze na zastávku Gymnázium, ostatní linka obsluhovat nebude. Vzhledem k délce objížďky se prodlouží doba jízdy a tím dojde také ke změnám v jízdním řádu linky č. 306.
Ostatní linky na zastávku v Čelakovského ulici nezajíždějí už řadu týdnů. Je to kvůli rekonstrukci mostu, který vede na „třináctku“.