Václava Moravu (1985) z Března poslal ústecký krajský soud ve čtvrtek 19. října na 15 let do vězení, protože v panelovém domě nalil toluen mezi práh a dveře bytu a zapálil ho. Jenom proto, že mladík žijící v bytě (1993) mu nezaplatil dluh 600 korun. Jeho hloupý nápad skončil smrtí dvou mužů (1993 a 1959) uvězněných v hořícím bytě.

„Trestní senát se ztotožnil s obžalobou. Proto byl odsouzen k nejvyšší výměře trestu. Způsobil smrt dvou lidí. Přitěžující okolností je, že v minulosti byl třináctkrát soudně trestán,“ uvedla Kamila Krejcarová, předsedkyně trestního senátu ústeckého krajského soudu.

V paneláku Na Borku v Jirkově hořelo. Plameny vyšlehly zřejmě po přechozím výbuchu.
Požár v jirkovském paneláku: Dva lidé zemřeli, hasiči evakuovali sto lidí

Byl odsouzen také k úhradě škod a k uhrazení nemajetkové újmy pozůstalým. Celkově by měl zaplatit několik milionů korun. Musí též absolvovat odvykací protidrogovou léčbu, protože je uživatelem pervitinu.

Odsouzený muž si ponechal lhůtu na případné odvolání a státní zástupce také. Žhář byl naposledy odsouzen v červnu 2016 za podvod, ale odešel tehdy od soudu jenom s podmínkou.

Smrtící toluen

K tragédii došlo letos 18. února kolem půl sedmé večer v pátém patře panelového domu v ulici Na Borku v Jirkově na Chomutovsku. „Požár se rozšířil do celého prostoru bytu. U mladšího muže bylo příčinou smrti uhoření, u staršího z mužů došlo ke smrti otravou oxidem uhelnatým,“ uvedl státní zástupce František Stibor.

V odůvodnění rozsudku soudkyně Krejcarová uvedla, že sice odsouzený žhář tvrdil, že nalil jenom 10 až 30 ml odlakovače na rohožku, ale vyšetřovací pokus prokázal, že šlo nejméně o jeden litr toluenu. Ten zatekl pod dveře na koberec, který byl v chodbě bytu. Proto se požár rychle rozšířil do bytu a byl umocněn komínovým efektem.

Tady bývala koupelna a kuchyň
FOTO: Byt, kde uhořeli otec se synem, měl zapálit 31letý muž

Nejen, že Morava způsobil smrt dvou mužů, ale také ohrozil život obyvatel v 6. a 7. patře panelového domu. „V oknech a na balkonech lidé volali o pomoc. Hasičům se podařilo zachránit šest osob pomocí filtračních masek, protože jinak by se udusily kouřem. Dále došlo k evakuaci 22 osob a k ošetření sedmi osob,“ dodal Stibor.

Kromě toho u žháře policisté našli v místě jeho bydliště v Červeném Hrádku předměty a chemikálie v plastových nádobách určené k výrobě pervitinu. Prý to měl Morava jenom pro vlastní potřebu a pervitin si chtěl vyrobit poprvé.

Úděsný příběh

V paneláku Na Borku v Jirkově hořelo. Plameny vyšlehly zřejmě po přechozím výbuchu.Zdroj: Deník: Miroslav RadaMorava policistům řekl, že polil rohožku přede dveřmi a zapálil ji zapalovačem. Nevěděl, že v bytě někdo je. Chtěl, aby mladík (dlužník) přišel domů a viděl ohořelou rohožku a proto mu zaplatil dluh.

Při vyšetřování byla zaznamenána otřesná svědectví: „U popelnic potkal Jindřicha, se kterým se potom díval, jak hasiči hasili požár. To, že hoří u dlužníka, jej napadlo, ne hned, ale až když přicházeli k jejich domu, kdy bylo vidět, že hoří v kuchyni. Jindřichovi řekl, že to zapálil on, ale nenapadlo jej, že tam někdo uhořel. To se dozvěděl až druhý den…“

Svědek Jindřich k tomu uvedl: "Morava mu řekl, že byl řešit pohledávky a zapálil byt. Dále Morava říkal, že teď si již (dlužník) uvědomí, že má platit."

Další svědek řekl, že 18. února byl u známých a přišel tam i Morava, který říkal, že půjde k mladíkovi (dlužníkovi) a zapálí jej a celý byt. Podle dalšího svědka Morava prý řekl, že tam půjde a zapálí dlužníka s celou rodinou. Všichni se smáli a nepřikládali tomu žádnou váhu. Nevěřili, že by to myslel vážně.

Ve skutečnosti šlo o hrůzný čin. Jeden z nájemníků uvedl, že z hořícího bytu slyšel hrozný křik.

Nebyla to vražda

Původně byl žhář obviněn z vraždy a obecného ohrožení. Krajský státní zástupce Jan Jakovec později uvedl, že překvalifikovali trestný čin jenom na obecné ohrožení. A to „na základě zjištění, která se upřesnila během vyšetřování.“

Policie neprokázala, že by šlo o úmyslnou vraždu. Vyšetřování nemohlo vyvrátit tvrzení žháře, že si myslel, že nikdo není doma. Podpálení rohožky myslel jenom jako výhrůžku. Proto byl obžalován jenom z obecného ohrožení.

Policejní vůz před domem, v kterém v sobotu hořelo
Do paneláku, kde hořelo, se mohou vrátit obyvatelé

Podle soudního znalce, psychiatra Michala Hesslera, žhář Morava „jevil známky nezdrženlivosti, emoční chudosti, agresivity i sebestřednosti.“ Soud také vyslechl psycholožku Štěpánku Tůmovou, která uvedla: „Pravděpodobnost resocializace obviněného je hodnocena jako velmi nízká.“
Znalci se shodli, že Morava v době útoku věděl co dělá, je za svůj čin zodpovědný.

Třináctkrát soudně trestaný žhář byl od svého zadržení až do soudního procesu ve vazbě. Souhrnný patnáctiletý trest je jeho trestem čtrnáctým.