Za měsíc bude jasno, jak může vypadat jedna z největších atrakcí v Mostě. Renomovaní odborníci chystají takzvané 3D Bludiště pro park Šibeník. Město, které si objednalo studii, hodlá utratit za stavbu, pokud ji radní schválí, až 15 milionů korun.

„Na studii se již intenzivně pracuje a její dokončení se očekává koncem července,“ sdělil Deníku Martin Voleský z brněnské společnosti UniPark. Tato organizace architektů, projektantů, konstruktérů a stavitelů navrhuje, projektuje a staví unikátní centra relaxace. Lze je vidět v ČR, Slovensku, Německu, Rakousku, Polsku i Rusku. Mostecký projekt má být jedinečný i svou velikostí. Počítá se s větší rozlohou než v sousedním Oseku, kde stejná firma vybudovala podobné zařízení a kde se zástupci mostecké radnice inspirovali.

Lanové centrum v Oseku, v Mostě má být větší.
V mosteckém parku Šibeník má vzniknout lanové centrum, větší než v Oseku

Osecké 3D Bludiště v korunách stromů nechalo postavit město Osek za necelé tři miliony korun. Je v provozu od srpna 2015. „Mělo to rozhodně smysl,“ sdělil Petr Šíla, vedoucí Správy městských sportovišť v Oseku. Cílem bylo oživit nabídku aktivit a přilákat do městečka turisty. To se povedlo. Loni bylo v bludišti 10 tisíc platících lidí. Celkový počet je ale mnohem vyšší, protože Osečtí chodí do areálu opakovaně, mají zvýhodněný vstup.

„Tvoříme ojedinělé bludiště," říká Martin Voleský o studii nové atrakce pro Most

Nový záměr mostecké radnice má ozvláštnit park Šibeník a vnést do města další oživující prvek. Podle Martina Voleského z firmy UniPark se mají Mostečané nač těšit.

Martin Voleský z firmy UniParkZdroj: Deník/Martin VokurkaPark Šibeník jste si už prohlédli. Co mu říkáte?
Park Šibeník nás hned od prvopočátku zaujal svou rozlohou a výbornou polohou v centru města. Velice se nám líbí, že je v něm živo a že město hledá způsoby, jak jej naplnit vhodnými aktivitami a ještě více jej tak zpřístupnit lidem. Věříme, že nově připravovaný projekt 3D Bludiště vytvoří místo pro setkávání lidí všech věkových kategorii v samém srdci parku Šibeníku.

V čem se projekt pro Most liší od jiných?
Projekt bude jedinečný svou unikátností a svou velikostí. 3D Bludiště, jak jej nazýváme, bude navíc doplněno o vyhlídkovou věž, dětské hřiště a drobné zázemí. Vše bude laděno do jednotného přírodního designu.

Co bude na přípravě studie nejobtížnější a kdy by měla být hotova?
Největší výzvou při zpracovávání studie je propojení herního prostoru 3D Bludiště s vyhlídkou, která by měla poskytnout výhled do okolí i přes nemalé a až 12 metrů vysoké koruny stromů. Neméně velkou výzvou je pak zakomponování celé stavby do zvolené lokality a její propletení mezi stromy. Na studii se již intenzivně pracuje a její dokončení se očekává do konce července.

Park Šibeník v Mostě
Mostecký park je prý lepší než internet a kavárna

Jste zastáncem toho, aby se za vstup platilo?
Myslíme si, že je vhodné vybírat vstupné, ať už s ohledem na velikost a atraktivitu celého projektu, nebo i s ohledem na chování se návštěvníků k atrakci. Obecně lze asi říci, že si člověk více váží věcí, pro které musel něco obětovat. Na druhou stranu je v projektu zakomponované i hřiště, které by mělo být volně dostupné a být jakousi ochutnávkou.

Proč jsou lanová centra tak oblíbená?
Lidé mají rádi výzvy a naše 3D Bludiště takovou výzvu nabízí. Možnost podívat se na svět z jiného pohledu lidi vždycky přitahovala. Nejen, že se dostanete do výšky bez nutnosti použití jakýchkoliv osobních jistících prostředků (vše je jištěno sítěmi), ale také se zde můžete volně pohybovat, měnit směr i patra a můžete se tak cítit skutečně jako ve 3D bludišti. 3D Bludiště je u lidí oblíbené také díky velké variabilitě a různorodosti překážek a zároveň jej může navštívit opravdu každý od malých dětí až po seniory.