Veřejnost je ale vidět nemůže. I s odstupem let totiž památkáři vzkazují, že je vystavovat nebudou.

Sedm obrazů, které si Hitler před více než 70 lety osobně vybral a zakoupil, objevil po pěti letech hledání Jiří Kuchař, amatérský historik a badatel, vlastním povoláním stavař.

„Je to mimořádný objev. Česká republika je po Německu jedinou zemí na světě, kde se nacházejí umělecká díla z osobní sbírky Adolfa Hitlera," zdůraznil v minulosti důležitost objevu Jiří Kuchař, který o pátrání napsal také knihu.

Sedm doksanských obrazů je ovšem pouze zlomek celé sbírky, která čítala stovky děl. Jiří Kuchař jich dosud objevil přes dvacet.

„Kromě depozitáře v Doksanech jsou díla umístěna ještě na zámku v Zákupech a několik by jich mělo být na Právnické fakultě UK v Praze. Bohužel větší část děl je zřejmě nedohledatelná. Nevylučuji ani to, že se obrazy nacházejí v zahraničí," říká badatel.

Páteční přílet letadel na Memorial Air Show 2017
Nestihli jste páteční přílet na Memorial Air Show? Podívejte se na fotogalerii

Poslední vystavení děl, kdy byly mimořádně vyzvednuty z archivu a předvedeny pouze novinářům, bylo nejspíš na dlouhou dobu poslední, kdy je mohl někdo spatřit. Již v době nálezu Národní památkový ústav odmítal, že by došlo k jejich vystavení, a po několika letech své stanovisko nezměnil.


„Územní památková správa neplánuje žádnou výstavu ani prezentaci tohoto souboru obrazů. S ohledem na rozsah a bohatství spravovaných sbírek dokumentujících různá historická a umělecká období má jiná, nosná témata," uvedla Jana Hessová, mluvčí Národního památkového ústavu v Praze.

Mluvčí také doplnila, že obrazy umístěné v klášterním depozitáři NPÚ Doksany pocházejí zřejmě ze souboru výtvarných děl, která byla v době nacismu získávána pro předpokládané muzeum v Linci.

Ze sedmi obrazů je pak nejznámější dílo Franze Eichhorsta Vzpomínka na Stalingrad, které ale podle znalců Hitler neměl rád. Vzpomínky na bitvu, která zvrátila vývoj války na východní frontě, prý byly až příliš bolavé.

Možnost, že by díla, která mají podle badatele hodnotu kolem padesáti milionů korun, nárokovalo Německo, je podle Jiřího Kuchaře nereálná.

„Myslím si, že těchto děl mají sami dostatek, a podle informací od právníků by ani neměli nárok. Obrazy patří České republice," ujistil Jiří Kuchař.

Cyklisté na Labské stezce.
Další část Labské stezky bude hotová již v září, vyhne se silnici