Další pobyt Ňuňákovy „vdovy a sirotka“, jak lze s trochou smutné nadsázky označit Ňuninku a Cantik, dvě samičky orangutana bornejského, závisí na penězích. Jejich osudy jsou navíc zčásti spojené i s ústeckými slony.

„Nejlepší varianta by byla, kdybychom sehnali peníze a postavili nový moderní pavilon pro orangutany společně s pavilonem slonů jako Asijský dům. Takové plány zde jsou už několik let,“ popsal ředitel zoo Roman Končel.

ROZHODNOU PENÍZE

Jestli zoo bude chtít v chovu pokračovat, bude muset vyjednávat o penězích se svým zřizovatelem, městem Ústí. Zároveň se bude muset důkladně poohlédnout po dotacích.

Pokud finance nesežene, mohlo by dojít na nejhorší. Zahrada by o orangutany na návrh koordinátora chovu do čtyř let přišla. Tedy poté, co by pětiletá Cantik dospěla.

Orangutan Ňuňák.
Smutná zpráva ze zoo: filmový hrdina Ámos alias Ňuňák už je v opičím nebi

„Největší problém tkví v nedostatečné kapacitě pavilonu orangutanů. V případě, že by nám evropský koordinátor chovu orangutanů přidělil nového samce, museli bychom ho nějakou dobu chovat odděleně od Ňuninky a Cantik. Což není možné,“ vysvětlila zooložka Petra Padalíková.

Společný chov samic a samečků není obvyklý. Ňuňák byl svého druhu raritou. Orangutani totiž v přírodě v párech nežijí. On ale v rozporu s tím v zoo těžko snášel odloučení od „své rodiny“. Třetí možností zůstává, že by koordinátor chovu svolil s umístěním samce do stávajícího výběhu. Tato varianta ale za aktuálních podmínek v ústecké zoo optimisticky nevypadá.

MĚSTO CHCE GENEREL

Vedení města Ústí několikrát prohlásilo, že má na dalším rozvoji zahrady velký zájem. „Pan ředitel nám má do konce roku předložit generel zoo. Teprve na jeho základě se budeme moci začít bavit o investicích,“ řekla primátorka Ústí Věra Nechybová.

I další osud tělesných ostatků Ňuňáka je zajímavý. Biologické vzorky si vzaly jak zoologické instituce, tak přírodovědecké oddělení muzea v Ústí. To má za úkol postarat se o vytvoření modelu jeho kostry a těla vycpaného exponátu.

„Bylo velmi těžké sehnat tady v Čechách preparátora, který by si na to troufl. Příští týden uvidíme, kdy bude model hotový,“ dodal ředitel muzea Václav Houfek.

Ústečtí orangutani mají opravenou expozici.
Orangutani mají nový výběh, který zoo nechce doplatit