V mosteckém parku Šibeník to vypadá, jako by Adolf Hitler druhou světovou válku vyhrál a teď jeho úřady budují uprostřed města nacistickou naučnou stezku. Deník v parku objevil sérii na sebe navazujících nasprejovaných hákových křížů a run SS s orientační šipkou, která výletníky navádí k největší, metr široké svastice u výstupu z parku. Redakce zmapovala 400 metrů trasy od nápisu NSDAP k "hakenkrajcu" v ulici Josefa Suka. Obskurní nacistezka je ale možná delší a pokračuje mezi paneláky.

„Budeme se tím zabývat z úřední povinnosti,“ řekla policejní mluvčí Ludmila Světláková, když redakce nález oznámila. Policisté pořídí vlastní fotodokumentaci symbolů. Pokud se prokáže, že motivem neznámého autora byla propagace nacismu, hrozí mu až pět let vězení. „Jakékoli projevy sympatie k nacismu je třeba nekompromisně potírat už v samém zárodku,“ prohlásil předseda mostecké oblastní organizace Českého svazu bojovníků za svobodu Jan Povišer.

Archeologický výzkum v mosteckém parku Šibeník odhaluje pozůstatky protileteckého dělostřelectva, které tu měli za války nacisté kvůli obraně své chemičky u nedalekého Litvínova.
Archeologové našli uprostřed Mostu nacistickou základnu

Deník svastiky a runy objevil na odpadkovém koši, elektroinstalaci, zábradlí a zdi 15. a 16. března, tedy v době 79. výročí obsazení Československa vojsky nacistického Německa.

Jeho symboly lemují hlavní parkový okruh, u kterého loni archeologický výzkum odhalil pozice protiletecké obrany Wehrmachtu, a vedou chodce opačným směrem, než stojí dva kilometry vzdálený Památník obětem 2. světové války, který má na Šibeníku legální turistickou směrovku.

"Udělal to blb"

Na křižovatce tras v parku návštěvník projde jakousi branou vymezenou zprava runou SS a zleva svastikou se šipkou, která směřuje k největšímu hákovému kříži u schodiště v ulici Josefa Suka. To je zóna, kterou používají policejní auta vyjíždějící ze své blízké základny.

„Před týdnem to tady nebylo, toho bych si všiml,“ řekl u svastiky 47letý Robert, čtenář knih o totalitě. „Udělal to blb, asi nějaký mladý člověk. Poslal bych ho do roku 1942, aby zažil, co se tehdy dělo,“ dodal Mostečan. „Já si toho vůbec nevšimla, mám kapuci. Ale fašismus odsuzuju,“ řekla kolemjdoucí seniorka.

Vizualizace 3D bludiště pro park Šibeník v Mostě.
Takto bude vypadat lanové centrum na Šibeníku v Mostě

Půl hodiny poté, co Deník kontaktoval radnici, si přijel malůvky nafotit na mobil zaměstnanec městských technických služeb. „Budeme to muset zamalovat,“ sdělil. Údržba, která za počmáraný městský mobiliář zodpovídá, má nález nahlásit policii. „Odstranění hákových křížů a run budeme řešit, jakmile nám to umožní klimatické podmínky,“ uvedla mluvčí radnice Alena Sedláčková.

Jedna půlmetrová svastika už ale zmizela. Ještě v pátek ráno byla na fasádě hlavní pošty, která stojí na úpatí svažitého parku. Na symbol křičící na chodce přímo v centru Mostu upozornil Deník v pátek mluvčího pošty Matyáše Vitíka. „Svastiku dnes odstraníme stejně jako další kresby na budově,“ sdělil mluvčí a krátce nato někdo svastiku zamaloval.

Křižovatka u Prioru, na třídě Budovatelů v Mostě
Některé dopravní uzly v Mostě začnou kolabovat. Město přestaví křižovatky

Český svaz bojovníků za svobodu upozorní na zločiny proti lidskosti v květnu při tradiční pietě k výročí konce války. Mostecko například zažilo pochody smrti, tragické transporty lidí vězněných nacisty.

V parku Šibeník jsou městská naučná stezka zaměřená na ptáky, informační cedule o historii lokality a mapky pro běžce včetně přehledu známých českých atletů. Část tohoto zařízení je také posprejovaná, ale zřejmě symboly nezávadného obsahu.