Otevřeny prozatím budou expozice pouze v otevřeném prostoru a občerstvení, a to kvůli vládním opatřením. V letošním roce čeká návštěvníky několik novinek, například nový vstupní objekt včetně pokladny, kde si lidé kromě vstupenek zakoupí také upomínkové předměty se železniční tematikou. „Naposledy bylo muzeum otevřeno v říjnu loňského roku, několikaměsíční pauzu vyvolanou pandemií koronaviru jsme využili například pro úpravu vstupní části areálu. Party pracovníků kolem lokomotiv a vozidel ČD Muzea v Lužné i po celé republice pak tento čas zužitkovali k jejich časově náročnější údržbě. Jsme tedy v plné zbroji připraveni na sezónu,“ říká Marek Plochý, ředitel ČD Muzea v Lužné u Rakovníka.

Muzeum není určeno jen pro železniční fandy, na své si tu přijdou i rodiny s dětmi. Součástí expozice je nový interaktivní exponát parní lokomotivy 310.127 s přezdívkou Kafemlejnek, který rozhodně ocení nejedna ratolest. Ten si totiž na rozdíl od většiny ostatních vystavených kousků mohou lidé dokonce osahat, a to včetně kabiny s řadou ovládacích prvků. "Ty nejmenší opět rádi svezeme na takzvané úzkokolejce. Jde o skutečnou mašinku s opravdovými vagónky, jen v menším provedení. Jezdí malou rychlostí a na její provoz dohlíží odborný personál," dodal Plochý.

U Orloje.
FOTO: Nejhezčí zahrádky v Žatci. Už v pondělí se otevřou, hlasujte pro tu nej

Návštěvníci mohou v případě, že se uvolní epidemické nařízení a otevřou se i vnitřní prostory, zhlédnout historická dispečerská pracoviště pro postavení vlakových cest, ale i zařízení na opravy a pokládku kolejí. Je zde k vidění i spojovací technika, dálnopis a další zařízení, bez nichž by se provoz dráhy neobešel.