Zhruba deset požárů se ve středu 4. července dopoledne rozhořelo podél trati z Lovosic do Ústí nad Labem. Od půl jedenácté zasahují v Labském kaňonu dvě jednotky profesionálních hasičů a větší množství jednotek dobrovolných, z toho dvě z Děčínska. Pravděpodobnou příčinou zahoření jsou podle policejní mluvčí Pavly Kofrové jiskry od lokomotivy.

„Vzplála tráva podél železničního náspu, u Dolních Zálezel postupují plameny do lesa,“ popsal mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf. Hořelo například pod Chvalčí, v Malých Žernosekách, u loděnice ve Lhotce, u hřbitova a cementárny, nebo cukrovaru v Lovosicích. Hasiči jednotlivé místní požáry do čtrnácté hodiny odpolední téměř uhasili. „Zůstává ale hořet těžko přístupný les u Litochovic,“ uvedl Milan Rudolf.

Zdroj: Janni Vorlíček

Situaci u Litochovic navíc komplikuje pole nad lesem, kde hned na hranici lesa, maximálně patnáct metrů od planoucího listí, jsou naskládané na hromadách velké balíky srolované slámy. Ty navíc leží na suché trávě, která pokrývá celé asi sto metrů široké pole a tedy nestačí je jen odkutálet o pár metrů dál, neboť by se během pár minut od vzplanutí porostu stejně ocitly v plamenech.

Podle očitých svědků se oheň začal šířit ihned poté, co asi kolem desáté dopoledne projel nákladní vlak ve směru od Ústí nad Labem na Lovosice. Viděli to lidé na zastávce v Malých Žernosekách. „Závada na nákladním vlaku v kombinaci se suchem je jednou z hypotéz,“ potvrdila mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřina Šubová s tím, že věc budou vyšetřovat hasiči.

Jednotky Integrovaného záchranného systému zasahovali i v těžko přístupném terénu nad tratí pod skalami. "Hořelo zhruba na deseti místech, oheň se postupně rozšiřoval dál," doplnil Rudolf.

Hoří také na několika místech kaňonu Labe. Snímek z paluby lodi Porta Bohemica. 4. červenceZdroj: Deník/Michal Dvořák

Pohled na hořící les z paluby lodi Porta Bohemica.  Foto: Deník/Michal Dvořák

Celkem zasahovalo na 150 hasičů. Požár ohrožoval i rodinné domy v blízkosti železniční trati, k evakuaci ale nakonec nedošlo. Místní lidé se ke svahům, zahaleným do nepříjemného kouře, ohlíželi s obavami. „Zrovna na to koukám. Mám docela strach, že se to přežene přes nás. Co bychom si pak počali,“ obávala se jedna z místních seniorek.

S ohněm bojovalo i požární letadlo AN2, které vodu tankovalo na letišti v Roudnici nad Labem, a policejní vrtulník s Bambi vakem. „Hasiči čerpají vodu do cisteren z Labe, pomáhá jim i říční policie,“ uvedl muž z Lovosicka, který zásah sledoval na místě. K ohniskům požáru se s technikou dostávají i po lesních cestách. 

Labská cyklostezka ve Velkých Žernosekách. Ilustrační foto
Labská stezka nabízí cyklistům volbu, nově vyznačenou alternativní trasu

Požár jako na dlani měli výletníci na lodi Porta Bohemica. "Kouř šel z mnoha různých míst kolem železniční trati i nad ní. Není to vůbec hezký pohled," řekl Michal Dvořák z Teplic, jeden z cestujících.

Policie uzavřela komunikaci od lovosické Besedy až k Ústí nad Labem. „Objízdné trasy jsou po dálnici, přes Velemín nebo po druhé straně Labe. Dopravu řídí policisté,“ dodala Kofrová. Termín zrušení opatření se zatím nedá odhadnout, policejní server zatím uvádí ukončení ve 20.15 hodin.
Řidiči proto například u Dolních Zálezel volí cestu přes Moravany a Stebno a je kvůli tomu zacpaná silnice v Žižkově ulici v Ústí ve směru z Trmic. Policisté řídí dopravu už na kruhové křižovatce pod zámečkem Větruše.

Nehoda karavanu a osobního auta na dálnici D8 u Lovosic
Dopravu na dálnici D8 ochromila vážná nehoda. Osobní auto se srazilo s karavanem

Také vlaky na trati stojí. "V tuto chvíli není zřejmé, jak dlouho budou platit opatření kvůli zastavení provozu v důsledku požáru. V úseku Lovosice - Ústí nad Labem je v omezené míře (omezená kapacita, omezený počet autobusů) zavedná náhradní autobusová doprava. Ta je kyvadlová, jezdí po obsazení autobusu a nečeká na vlaky ani není organizována podle jízdních řádu vlaků. Autobusy jezdí systémem sem - tam. Zastávky a stanice v údolí Labe nejsou obsluhovány z důvodu uzavření silnice a omezeného rozsah autobusů,“ vysvětlil Petr Šťáhlavský z generálního ředitelství Českých drah (ČD).

Postupně s ohledem na aktuální vývoj požáru a očekávané době omezení dopravy přijaly ČD tato opatření:

- EC vlaky do/z ČR z/do Německa odkloněny na pravý břeh Labe, jedou přes Lysou nad Labem, protože je trasa asi o 1/3 delší, pomalejší a dochází 2x ke změnu směru jízdy (nutné objetí lokomotivou) dochází ke zdržení cca 120 minut;

- na trati 090 je zachována doprava v rámci možností (oběhy souprav atp.) dle JŘ v úseku Praha - Lovosice a na tratích č. 130 a č. 140 z Ústí nad Labem směr Cheb;

- provoz rychlíků Praha - Děčín je omezen v celém úseku Lovosice - Děčín, cestující mohou využít v úseku Ústí nad Labem - Děčín další pravidelné spoje.

"Údaje o celkovém dopadu požáru na vlakový provoz budou vyhodnoceny zřejmě s větším časovým odstupem, nejdřív příští týden. Trať je také silně frekventovaná v nákladní dopravě," dodal Šťáhlavský.