A které dokáží perfektně dochutit sýry a přitom jsou zdrojem mnoha vitaminů a dalších látek?

Pažitka

Všechny části pažitky slabě voní a chutnají po cibuli. Husté trsy dutých lístků v sobě mají vysoký obsah vitaminu C. Ze sta gramů získáte tolik vitaminu, jako z jednoho citronu. Jako čerstvá bylinka je pažitka cenná i v tom, že obsahuje mnoho bílkovin, je zdrojem vitaminu B2 a celé řady minerálů, jako je sodík, vápník, železo nebo fosfor. Podporuje trávení a chuť k jídlu a dokáže vyzdvihnout slanou chuť v pokrmech. Její jemná cibulovitá vůně, křupavá textura a svěží zelený vzhled oživí tvarohové a sýrové pomazánky, saláty, nádivky i jarní polévky. Dá se kombinovat s petrželkou, estragonem nebo kerblíkem.

V jarních měsících má organismus jiné chutě.

Petrželka

Tmavě zelené, silně zkadeřené listy na dlouhých řapících s polovzpřímenou natí jsou prý „nejlepším jídlem na světě". Petržel má lehce kořeněnou vůni, která náznakem připomíná citron. Chuť je ostře štiplavá, bylinková, lehce peprná. Jedna z nejoblíbenějších zelených rostlin v kuchyni má vysoký obsah železa a vápníku, hořčíku, draslíku, provitaminu A, vitaminu C a vitaminů skupiny B, D a K.

Přidáním natě do pokrmu obsahujícího česnek se zvýší obsah vitaminu C a zmírní česneková chuť. Promnutá v dlani odstraňuje zápach z česneku. Je dokonalou tečkou kulinářských výtvorů studené kuchyně i teplých pokrmů.

Kerblík

Jemné lístky mají anýzové aroma a chuť podobnou petrželi. Rostlina obsahuje aromatickou silici, poměrně velké množství vitaminu C, vitamin A, karoteny a z minerálních látek především hořčík a železo.

Kerblík čistí krev, zbavuje tělo odpadních látek a má i další léčivé účinky podporuje trávení, je lehce močopudný a mírní nadýmání. Skvěle dochucuje bylinková másla, přidává se do pomazánek, polévek, salátů a tvarohových pokrmů. Kerblíková polévka je ideální pro jarní detoxikační kúru.

Kerblík je vhodný k použití i v kombinaci s bazalkou a estragonem. Velmi chutná je kombinace s kadeřavou petrželkou a pažitkou.

V jarních měsících má organismus jiné chutě.Česnek

Obsahuje výraznou silici allicin a vitaminy A, B1, B2 a C. Jeho chuť je v syrovém stavu pikantní, ostrá a pálivá. Čerstvé zelené listy česneku zvýrazní chuť slaných pokrmů. Drobně nakrájená cibulka česneku se hodí do studené kuchyně, například do tvarohových pomazánek a jemně posekaný česnek slouží jako dochucovadlo v teplé kuchyni.

Víte, že?…k výrobě 1 kg čerstvého sýra stačí jen 4 až 5 litrů mléka? Na stejné množství tvrdého či extra tvrdého sýra se spotřebuje i dvanáct litrů.

…v devíti z deseti českých domácností se konzumují čerstvé sýry alespoň jednou v týdnu? Český statistický úřad uvádí, že v letech 2003 až 2011 vzrostla v České republice spotřeba přírodních sýrů z 8,7 kg na 10,9 kg na osobu za rok.

…čerstvý smetanový sýr Lučina se vyrábí již od roku 1981? A to bez použití aromat, barviv, konzervačních látek a podobných „éček". Novinkou je čerstvý sýr Lučina Česnek a bylinky, který je též stoprocentně přírodní.