Tu stovka, tu dvě, k tomu židle, stůl a nějaká ta skříňka. Jirkované nejsou lhostejní a snaží se podle svých možností pomoci lidem, zasaženým požárem v paneláku v ulici Na Borku.

Připomeňte si: Byt, kde uhořeli otec se synem, měl zapálit 31letý muž

Starší nábytek, leč slušný, nabízí například Jirkovanka Lea Hamatová. „Je to nábytek, který jsme měli sami v bytě, než jsme se přestěhovali do nového, a teď ho rádi věnujeme,“ uvedla. Kdo tedy potřebuje židle, skříňky či lehátko a matrace, může se obrátit na město, které kontakt na ni zprostředkuje. Snímky jednotlivých kusů jsou k vidění na facebookovém profilu Jirkova.

Téměř dvacet tisíc korun

Také na transparentní účet, který zřídilo město před týdnem, už přiteklo více než osmnáct tisíc korun. Většinou lidé posílají příspěvky v řádu stovek, ale občas i tisíců korun. Jeden dárce jednorázově poslal dokonce deset tisíc korun. Kdo nemůže poslat větší obnos, přidá to co může. Třeba i padesát korun. „Jednotlivé částky se pohybují od padesáti korun po deset tisíc. My ale nekoukáme na to, kdo kolik peněz poslal. Uznání se zaslouží každý, kdo obětuje trochu svého času a peněz, aby pomohl sousedům,“ okomentoval mluvčí města Josef Dušek.

Sbírka potrvá do konce dubna, peníze chce ale město lidem uvolňovat ještě v průběhu sbírky.

Psali jsme: Jirkov vyhlásil sbírku pro postižené sobotním požárem

Další pomoc získávají lidé z postiženého paneláku díky speciálně vypláceným dávkám v hmotné nouzi. Požádalo o ni čtrnáct rodin, jak informovala Soňa Adamová, vedoucí oddělení hmotné nouze jirkovského úřadu práce. V jednom případě bylo vyplaceno 51 150 korun, což je nejvyšší možná dávka.

Požár zachvátil byt v pátém patře sedmipatrového domu 18. února. Zapálil ho muž, který měl nevyřízené účty s členem rodiny. V plamenech našel smrt otec a jeho 24letý syn. Hasiči z domu evakuovali na sto lidí. Následky požáru se budou likvidovat ještě týdny.