Co nestihli kvůli covidovým opatřením lyžaři, si užívali cyklisté. Na Klínovci je první víkend v provozu lanová dráha Prima Express jezdící od Jáchymova, kromě pěších turistů ji využívají hlavně cyklisté. Obsluhuje tamní trail park, první dny jeho otevření si nenechaly ujít stovky jezdců na kolech.

Lanovkou na samotný vrchol Klínovce, pak na horských kolech dolů. Na výběr z několika různě náročných tras. „Musím smeknout nad prací místních, trail park je parádně připravený. Občas sice někde voda a bahno, to se ale dá po zimě a deštích čekat,“ nešetřil slovy chvály Tomáš Komárek, který přijel na klínovecký trail park z Kadaně. „Co jsme si neužili v zimě na lyžích, si teď užíváme na kolech,“ dodal jeho kamarád Rostislav Beneš.

Naposledy byly totiž klínovecké lanovky, stejně jako ostatní v ČR, v provozu loni na konci vánočních svátků. Pak se musely kvůli vládním restrikcím zastavit. Hromady sněhu, které v uplynulé zimě v Krušných horách napadly, tak zůstaly na Klínovci jen málo využité.

Stezka v oblacích, rozhledna
SkyWalk na Klínovci dostává zelenou, stezka v oblacích má povolení na dosah

Sníh už skoro úplně roztál, na nejvyšší krušnohorský kopec se díky rozvolňování ve větší míře vrátili návštěvníci – cyklisté a turisté. Velká část z nich přijela z nedalekého Německa.

Jediné omezení, které na vyznavače singletracku na Klínovci v těchto dnech čeká, je uzávěra horní části nejlehčí cesty. Ta je určena hlavně pro rodiny s menšími dětmi a začátečníky. „Horní část musí zůstat pro tuto chvíli uzavřena, na úpravě trasy ještě pracujeme,“ informovali provozovatelé trail parku. Na Azur se ale dá kousek pod vrcholem bez problémů napojit. Zkušenější jezdci mohou naplno využívat obtížnější cesty Rubin, Baron, Ilegal a downhillové trati. Cyklisté mají k dispozici půjčovnu kol a koloběžek, v provozu je i občerstvení.